Aan de slag met het Light & Talent-programma

Modernista draagt met haar producten en dienstverlening bij aan een mooiere wereld. Ook intern streven we daarnaar. Daarom voldoen we graag aan social return-wensen binnen aanbestedingen en werken we samen met leveranciers als Setga, die met hun Light & Talent-programma mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen.

Het Spaanse bedrijf Setga, fabrikant van verlichting voor de (openbare) buitenruimte, biedt al een aantal jaren intern het Light & Talent-programma aan in haar fabriek. Binnen dit programma worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opgeleid door Setga zelf, dat hiervoor samenwerkt met een aantal in de regio gevestigde leveranciers. Dit levert jaarlijks tien vaste arbeidsplaatsen op en een structurele social return van twaalf procent in alle Setga-producten.

Uniek werkgelegenheidsprogramma

Het Light & Talent-programma is het eerste trainings- en sociale werkgelegenheidsprogramma dat wordt uitgevoerd in de Europese openbare en technische verlichtingsindustrie. Setga richt zich in dit programma samen met de  Spaanse Rode Kruis organisatie voornamelijk op langdurig werkloze vrouwen en mensen met een fysieke beperking, die ouder zijn dan 45 jaar. Het compacte karakter van de bedrijfsvoering van Setga blijkt goed aan te sluiten bij de manier waarop mensen die enige tijd buiten het arbeidsproces hebben gestaan de draad weer oppakken. De deelnemers aan het Light & Talent-programma werken voornamelijk aan de productielijnen van de Setga led-armaturen.

Doelstellingen

Light & Talent wil de maatschappelijke waarde van lokale industrie behouden en keert zich tegen de tendens om productie onder te brengen in landen, waar slechts in beperkte mate zicht is op internationale regelgeving op het gebied van arbeid, mensenrechten en milieu. Bovendien wil Light & Talent zorgen voor een betere afspiegeling van de samenleving binnen een branche die tot op heden voornamelijk door mannen wordt gedomineerd. Het werkgelegenheidsplan van het Spaanse Rode Kruis is gestart in 2001 en wordt mede gefinancierd door het Europees Sociaal Fonds.

Social return

Modernista steunt het initiatief van Setga en draagt dit een warm hart toe. Net als de Nederlandse overheid vinden wij het belangrijk dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk geholpen worden. Vanwege het Light & Talent-programma bij haar leverancier voldoet Modernista aan veel social return-wensen, die bijvoorbeeld door gemeenten als contracteis in aanbestedingen worden opgenomen. Dat is mooi meegenomen. Maar nog veel mooier vinden wij het dat met Light & Talent nóg meer mensen in onze branche werkzaam kunnen zijn. Ook als zij elders wellicht minder goed aan de slag zouden komen.

door Mieke Slingerland

Vragen of advies nodig?

+3185 876 95 71
info@modernista.nl

  • Hidden
  • * Verplicht veld
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.