Burgerparticipatie vergroot betrokkenheid en tevredenheid

Inspraak van burgers wordt niet altijd gewaardeerd, maar blijkt wel steeds belangrijker. De mening van inwoners en weggebruikers over openbare verlichting helpt gemeentes, beleidsmakers en bedrijven om de juiste keuzes te maken. Modernista helpt haar opdrachtgevers graag bij het inzetten van burgerparticipatie.

Burgerparticipatie roept regelmatig discussies en soms zelfs weerstand op. Toch loont het om hier als beleidsmakers en inrichters van de openbare ruimte mee aan de slag te gaan. De mening van inwoners en weggebruikers wordt namelijk steeds belangrijker. En dat is ook niet zo vreemd als je bedenkt dat de inrichting van openbare ruimtes uiteindelijk plaatsvindt met maar één doel: die openbare ruimte veilig en prettig te maken voor de gebruikers ervan. Burgerparticipatie helpt om gezamenlijk goede keuzes te maken, afgestemd op wensen en behoeften van gebruikers. Bovendien vergroot het de betrokkenheid van mensen bij hun woon- en leefomgeving.

Burgerparticipatie inzetten bij uw project?

Proactieve rol

Modernista stelt regelmatig verlichting voor openbare ruimtes voor, waar burgerparticipatie een rol heeft gespeeld. Denk aan het Cruyff Court in Haarlem-Oost, waar gekozen is voor armaturen met een slimme techniek zodat deze onafhankelijk van het lichtnet op de gewenste tijd kunnen worden uitgeschakeld.

Op het gebied van burgerparticipatie speelt Modernista ook een proactieve rol. Regelmatig worden armaturen aan gemeentes beschikbaar gesteld, zodat deze mede door de bewoners kunnen worden beoordeeld voordat ze al dan niet definitief worden aangeschaft. Het voorkomt klachten en prijzige investeringen in ongewenste verlichting.

Masterplan Licht voor centrum Zutphen

Voor het centrumgebied van Hanzestad Zutphen is door Studio DL een ‘Masterplan Licht’ ontwikkeld onder de naam ‘Natuurlijk, licht’. Hierbij zijn ook bewoners en gebruikers van het centrum nauw betrokken geweest. “Op basis van de aanbevelingen in het Masterplan heeft de gemeente Zutphen drie partijen, waaronder Modernista, gevraagd om armaturen in de binnenstad op te hangen”, vertelt Jan Hofstede, projectleider Infra bij de gemeente Zutphen. “Vervolgens hebben wij alle bewoners van die straatjes schriftelijk uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst op een locatie in de buurt. Die avond hebben we uitgelegd wat het Masterplan zoal inhoudt en wat wij als gemeente nastreven met de openbare verlichting. Wij hebben een historische binnenstad en die willen we ook ’s avonds laten zien. Het moet niet zo zijn dat het zicht op vier meter hoogte ophoudt.”

Zutphense variant van armatuur NYX

Na afloop van de presentatie zijn de bewoners uitgenodigd om een rondje door de binnenstad te wandelen en de armaturen te beoordelen. Ook kregen zij de kans om bij daglicht de armaturen nog eens te bekijken. “Op basis hiervan kwam de voorgestelde armatuur van Modernista als beste uit de bus. Alleen: op de lichtmeting van het licht op de gevel presteerde deze armatuur het minst van alle drie”, aldus Hofstede. “Omdat we als gemeente de inspraak van de bewoners niet links wilden laten liggen, hebben wij Modernista gevraagd de armatuur aan te passen. En dat hebben zij perfect gedaan. Ze hebben samen met fabrikant Focus Lighting en de schrijvers van het Masterplan de Zutphense variant van het armatuur NYX ontwikkeld. Voor deze situatie is het armatuur met kenmerkend Deens design uitgerust met een extra oplichtende rand aan de onderzijde van het armatuur. Deze oplichtende rand zorgt voor een duidelijke en ook subtiele geleiding langs de route waar de armaturen zijn geplaatst. De comfort led-unit, die diep in het armatuur geplaatst is, zorgt voor een aangenaam, natuurlijk lichtbeeld zonder verblinding.”

Verlengstuk woonkamer

Hofstede is heel content met de inspraak van de burgers. “Zelf woon ik in het buitengebied, maar ik zag eens middenin de nacht in het centrum van Zutphen nog mensen op straat zitten. Toen realiseerde ik mij: voor hen is de openbare ruimte een verlengstuk van hun woonkamer. Daar moet je dus aangenaam en plezierig kunnen verblijven. We zijn als gemeente blij dat we voor deze manier van werken hebben gekozen. Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken, maar deze burgerparticipatie is door alle partijen zeer gewaardeerd.”

door Mieke Slingerland

Burgerparticipatie inzetten bij uw project?

+3185 876 95 71
info@modernista.nl

  • Hidden
  • * Verplicht veld
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.