Circadionic: openbare verlichting die bij ons past

Duurzaamheid, energiebesparing en CO2-reductie zijn belangrijke thema’s anno 2022. Idealiter gaat de introductie hiervan hand in hand met het creëren van een veilige en prettige leefomgeving. Op het gebied van openbare verlichting zijn er de laatste jaren veel technologische ontwikkelingen geweest, die deze thema’s aan elkaar verbinden. Het gebruik van Circadionic bijvoorbeeld draagt bij aan duurzaam ingerichte openbare ruimtes, waar het plezierig leven en verblijven is.

Circadionic is een biodynamisch lichtsysteem, dat (openbare) verlichting aanpast aan ons biologische ritme. Zo wordt het mogelijk om kunstlicht aan te passen aan natuurlijk daglicht. Circadionic houdt rekening met economische activiteit, de volksgezondheid en de veiligheid van een stad en zijn inwoners. Bij zonsopgang kan er bijvoorbeeld koel licht worden gebruikt en bij zonsondergang warmer licht. Met behulp van Circadionic kan ook een zachtere overgang worden gecreëerd tussen verschillende stadsdelen. In het historische centrum wordt dan een andere openbare verlichting gebruikt dan in de woongebieden, waar een koelere lichtkleur meer voor de hand ligt vanwege de verkeersfunctie.

Bekijk de video over Circadionic:

Veiligheid en comfort
Verlichting speelt een belangrijke rol in de openbare ruimte. De juiste verlichting biedt veiligheid en comfort voor mens, dier en de natuur. Circadionic is inzetbaar in gebieden waar rekening moet worden gehouden met bepaalde soorten fauna, die gevoelig is voor verstoring door kunstlicht. Het biedt wezenlijke voordelen ten opzichte van systemen die werken met rood, groen en blauw (RGB) op het gebied van kleurweergave, levensduur en efficiëntie. Een fietspad in het buitengebied kan bijvoorbeeld aan het begin van de avond met wit licht worden verlicht, dat later – wanneer de verkeersdrukte is afgenomen – overgaat in meer amberkleurig licht, wat de aanwezige fauna minder verstoort en minder insecten aantrekt. Veel plekken in ons land zijn dynamisch en hebben hun openbare verlichting nodig om op de aanwezige behoeftes te kunnen inspringen.

Slapeloosheid en migraine
We weten steeds meer over licht en de effecten hiervan op mens, natuur en dieren. Warme, gedempte tinten maken het voor ons gemakkelijker om te slapen en koeler licht houdt ons actief en gefocust. Licht dat wij op ongepaste uren en/of in onevenredige hoeveelheden ontvangen, heeft een negatief effect op onze fysieke en mentale gezondheid. Gevoeligheid voor licht of (te) lang worden blootgesteld aan (een verkeerde kleur) licht, kan onder meer slapeloosheid en migraine veroorzaken: aandoeningen die op hun beurt voor grote gezondheidsproblemen kunnen zorgen.

24-uurs ritme
Het is daarom belangrijk om omgevingsverlichting te creëren, die het biologische ritme van mensen (en bij voorkeur ook dieren) niet verstoort. Dit verbetert de kwaliteit van onze slaap en dus van ons leven. Circadionic houdt rekening met de lichtniveaus en kleurtemperaturen die gedurende de dag het beste bij ons passen. Als we beseffen in welke mate zonlicht veel van de vitale functies in ons lichaam reguleert, beseffen we ook hoe goede verlichting in de openbare ruimte een verschil kan maken!

Circadionic kan worden geleverd voor alle SETGA-armaturen; je bent dus niet gebonden aan één type vormgeving. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met Ronald of Mieke: Ronald via +31 6 8139 6113 of r.vredenborg@modernista.nl | Mieke via +31 6 2461 7222 of m.slingerland@modernista.nl

door Mieke Slingerland

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen? Meld je aan voor de Highlight.

+3185 876 95 71
info@modernista.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.