De drie duurzame keuzes bij openbare verlichting

Met openbare verlichting kun je een grote rol spelen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Hierbij is het gebruik van duurzame led-techniek vanzelfsprekend van groot belang. Maar ook bij de verdere ontwikkeling van armaturen is het waardevol om naar de mogelijkheid tot hergebruik van de componenten van het armatuur te kijken.

Circulair inkopen begint voor sommige partijen nu pas relevant te worden vanwege aanbestedingswensen van de overheid; voor Modernista is het altijd al volstrekt normaal geweest. Daarom communiceren wij daar nu actiever over en helpen onze opdrachtgevers bij hun keuzes. We delen hierbij graag de top drie duurzame keuzes. Zo zorgen we dat Nederland op een zo duurzaam mogelijke manier verlicht wordt.

1: Retrofit

Waarom iets nieuws kopen wanneer een tweede leven ook tot de mogelijkheden behoort? De retrofit led-unit is een compleet binnenwerk voor een armatuur, inclusief driver, leds en lenzen. Met een retrofit-oplossing vervangen we dus het binnenwerk van bestaande armaturen, zo wordt er energie bespaard zonder materiaal te verspillen.

Voor een groot deel van het assortiment van de Indal / Industria armaturen, maar ook voor de armaturen van Schreder, SILL, Philips en HESS heeft Modernista led-units beschikbaar. Dit assortiment breidt zich in een rap tempo steeds verder uit en voor ieder armatuur is er een retrofit led-unit op aanvraag leverbaar.

2: Geen coating

Het coaten van armaturen wordt gedaan om een armatuur een mooie kleur te geven en om het gietaluminium te beschermen tegen weersinvloeden. Deze bescherming is echter niet bij al het aluminium noodzakelijk.

Coating weglaten heeft dan veel voordelen. In eerste instantie natuurlijk doordat je de coating bespaart, maar in tweede instantie ook doordat het aluminium eenvoudiger en beter hergebruikt kan worden. Zowel onze fabrikanten Setga als Focus Lighting werken met ongecoate armaturen om zo een breed assortiment aan verlichtingsoplossingen te bieden voor diegenen die waarde hechten aan de meest duurzaam keuzes.

3: Take back concept

Focus Lighting heeft een uniek ‘Focus Lighting Take Back Concept’ ontwikkeld. In het Recycle & Service Center renoveren ze de oude Focus armaturen en geven ze deze een tweede leven. Met hun lange ervaring in ontwerp, ontwikkeling en productie kunnen ze het terugnameproces als geen ander aan.

‘We zorgen dat de armaturen die we op de markt brengen bruikbaar zijn tijdens hun operationele levensduur, dat componenten kunnen worden hergebruikt in nieuwe armaturen, dat materialen worden gerecycled of dat oude armaturen een tweede leven krijgen.’ Aldus Flemming Hald, directeur bij Focus Lighting.

door hester

In gesprek over duurzame keuzes?

+3185 876 95 71
info@modernista.nl

  • Hidden
  • * Verplicht veld
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.