‘Durf je leveranciers kritische vragen te stellen’

Waarom Modernista zoveel belang hecht aan duurzaam werken? Mede-eigenaar Ronald Vredenborg moet even nadenken over het antwoord. Niet omdat hij het niet weet, maar omdat het voor hem en zijn bedrijf volkomen vanzelfsprekend is. “Voor ons bestaat er simpelweg geen alternatief. Duurzaam werken en denken is beter voor ons allemaal.”

Bij de start van Modernista in 2010 was voor oprichters Ronald Vredenborg en zijn partner Mieke Slingerland één ding heel duidelijk: zij wilden werken met uitsluitend Europese leveranciers. “Natuurlijk ligt het voor de hand om al je spullen in China in te kopen. Maar het is niet de manier waarop wij willen werken. Zéker niet omdat we binnen Europa prachtige fabrieken hebben, die producten voor openbare verlichting van buitenruimtes uitstekend kunnen produceren.

Wij hechten eraan om door onze samenwerking met bijvoorbeeld Setga in Spanje en Focus Lighting in Denemarken de werkgelegenheid en innovatiekracht binnen Europa te houden. We kunnen de fabrieken bovendien regelmatig bezoeken, kennen nauwelijks cultuurverschillen en werken volgens dezelfde Europese wetgeving. Zo houden we grip op de kwaliteit. Bovendien verkleinen we de afstand die onze producten moeten afleggen. Win-win-win, wat ons betreft.”

Circulair

Ook het aanbieden van retrofit-units voor ledverlichting is een belangrijk en duurzaam onderdeel geworden van de bedrijfsvoering van Modernista. “Aanvankelijk was ik sceptisch over deze service”, geeft Ronald eerlijk toe. “Ik was er niet van overtuigd dat het vervangen van binnenwerken door nieuwe led-technieken in bestaande behuizingen een oplossing voor de langere termijn was. Onze fabrikant Setga blijkt dit echter op kwalitatief hoog niveau te kunnen: de bestaande behuizing staat soms nog wel twintig jaar in de buitenruimte, maar dan wel voorzien van de nieuwste led-technologie. Bedrijfseconomisch gezien is dat misschien niet de allerbeste oplossing. Maar ik vind dat we deze manier van werken verplicht zijn aan onze planeet. We kunnen niet langer nieuwe spullen blijven produceren: we moeten veel meer gaan recyclen en circulair durven ondernemen.”

Goodwill

Ronald vertelt over een project in Groningen, waar de straatverlichting een steeds blauwer licht af gaf. “Veel leveranciers van openbare verlichting zullen op zo’n moment kiezen voor de meest gangbare route: een voorstel voor een compleet nieuw armatuur. Bij Modernista kijken we graag verder en denken we liever aan een duurzaam en efficiënt alternatief. Zeker als de behuizing van het armatuur nog jarenlang mee kan. Samen met onze leverancier Focus Lighting hebben we retrofit led-units in de bestaande behuizing geplaatst.”

Ook vertelt hij over een project aan het Fenemaplein aan de Boulevard in Zandvoort. “Het plein dat in 2018 compleet nieuw is ingericht, kreeg een prachtige lichtplan. Helaas heeft de bijzondere verlichtingsinstallatie nooit naar behoren gewerkt en de betrokken partijen gaven na afloop niet thuis. Daarom heeft de gemeente ons gevraagd om een nieuw voorstel te maken voor de verlichting van dit plein.

Natuurlijk zou het voor ons een prachtig project zijn om op zo’n A-locatie een geheel nieuw lichtplan te mogen ontwerpen en installeren. Maar toen Setga aangaf dat zij de bestaande installatie wel weer aan de praat zouden kunnen krijgen, hebben we toch daarvoor gekozen. Voor een fractie van de kosten van een compleet nieuwe installatie is het oorspronkelijke lichtplan nu gerepareerd. Door dit soort oplossingen behalen wij misschien minder omzet; maar het heeft wel veel goodwill en positieve publiciteit opgeleverd. En zó willen wij werken binnen Modernista.”

Risicomijdend

Ronald beseft dat gemeentes regelmatig voor grote, bekende partijen kiezen voor de levering van openbare verlichting. “Zij nemen geen risico en kiezen voor wat ze al kennen. Toch krijgen ze steeds vaker de deksel op hun neus. Bijvoorbeeld omdat er nauwelijks garantie wordt geleverd of omdat producten worden uitgefaseerd. Bij Modernista vinden we het belangrijk dat gemeentes ook na vijftien jaar, wanneer eindelijk die boerderij is onteigend en je verder kunt met de aanleg van een nieuwbouwwijk, diezelfde armaturen kunnen krijgen als in de rest van de wijk. Of dat armaturen een veel langere levensduur hebben doordat we altijd de onderdelen op voorraad houden waarmee reparaties en onderhoud kunnen worden uitgevoerd.”

Vragen om te stellen

Modernista heeft een lijst met vragen opgesteld, die relevant zijn om langs te lopen wanneer je wilt ontdekken in welke mate een product duurzaam of circulair is. “Informeer bijvoorbeeld altijd bij je leverancier waar de behuizing van je armatuur gefabriceerd wordt. Waarom zou je je spullen van de andere kant van de wereld halen als ze ook in Europa worden geproduceerd? Vraag daarnaast naar het type legering van het gebruikte aluminium. Een percentage koper in de legering maakt het materiaal gemakkelijker te verwerken. Maar hoe hoger dat percentage is, hoe gevoeliger het eindproduct voor corrosie wordt en hoe beperkter de levensduur dus is. Een laag kopergehalte vertelt je dat een behuizing in de praktijk lang meegaat.

Ook de vraag of producten eventueel ongecoat geleverd kunnen worden, is relevant voor de duurzaamheid. Door geen coating aan te brengen, bespaar je op energie en grondstoffen. En wanneer je het product later wilt recyclen, hoef je de coating er niet af te halen en blijf je dus niet met een chemisch residu zitten. Of je zonder coating kunt, staat of valt met de juiste legering. En waarom zou je een armatuur eigenlijk laten coaten? Vaak wordt voor een grijstint gekozen: die heeft aluminium al van zichzelf. Het is juist een krachtig, mooi en stoer product! Daar ligt wat ons betreft een belangrijke uitdaging voor duurzamer ondernemen: je moet jezelf voortdurend de vraag stellen of iets echt nodig is of misschien ook anders kan.”

Antwoorden op duurzame vragen? Vraag een datasheet op van jouw gewenste armatuur!

Transparantie

Zo zijn er tal van vragen waarop je bij de aanschaf van openbare verlichting kunt letten. Nemen je leveranciers bijvoorbeeld afgedankte armaturen terug? Bieden zij refurbished armaturen aan? Welke service op het gebied van reparaties wordt er geboden en hoe waarborgen ze de levensduur van led-verlichting in hun producten? “Het is alleen al interessant om te onderzoeken of je leveranciers antwoord kunnen en willen geven”, vindt Ronald.

“Pas wanneer je specificaties kunt vergelijken, ontstaat er transparantie en kun je de dialoog aangaan. Bij Modernista waarborgen we die transparantie, juist door de nauwe samenwerking met onze fabrikanten. Met hen zijn wij betrouwbare relaties aangegaan voor de lange termijn. Zij hebben een directeur die ook eigenaar is, die handelt vanuit zijn eigen maatschappelijke en ideologische idealen. Onze fabrikanten willen vooral repareren en niet alleen maar produceren. Wat Modernista betreft is dat de enige juiste weg om in te slaan.”

door hester

Antwoorden op duurzame vragen? Vraag een datasheet op!

+3185 876 95 71
info@modernista.nl

  • Hidden
  • * Verplicht veld
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.