Duurzame aanpak voor de lange termijn

Met openbare verlichting kan je een grote rol spelen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Hierbij is het gebruik van duurzame led-techniek vanzelfsprekend van groot belang. Maar ook in het verdere keuzeproces van armaturen is het waardevol om naar de mogelijkheden tot hergebruik van (de componenten van) het armatuur te kijken.

De grote uitdaging voor producten is dan ook het zo ver mogelijk terugdringen van de ecologische footprint. Modernista werkt vanuit duurzaamheidsoogpunt uitsluitend samen met Europese fabrikanten. Steeds meer opdrachtgevers denken na over de footprint van armaturen en de manier waarop je het kunt blijven gebruiken. Gelukkig denken onze leveranciers steeds een stap vooruit om zo duurzaam mogelijk te kunnen werken.

Duurzaam design denken

Onze Deense leverancier, Focus Lighting, is bekend met de duurzame aanpak voor de lange termijn. Sinds 1975 maken ze tijdloze ontwerpen die lang meegaan en waarvan het merendeel van de verkochte producten nog steeds in gebruik is. De levensduur is de essentiële factor in de footprint van een armatuur. Toch zal ook een goed ontwerp van hoge kwaliteit ooit gerestaureerd of hergebruikt moeten worden.

De duurzame ontwerpfilosofie van Focus Lighting is de basis van de lange levensduur van armaturen. In het initiële ontwerp- en bouwproces worden de mogelijkheid van reparatie, vervanging van slijtdelen, upgraden naar nieuwe technologie, etc. meegenomen. Het fundamentele ontwerp van een ontwerp van een armatuur verandert hierbij niet, zelfs als technische ontwikkelingen radicale veranderingen met zich meebrengen. In verreweg de meeste gevallen kunnen nieuwe componenten in bestaande armaturen worden ingebouwd.


Take Back Concept

Focus Lighting gaat nog een stap verder en heeft een uniek ‘Focus Lighting Take Back Concept’ ontwikkeld. In het Recycle & Service Center renoveren ze de oude Focus armaturen en geven ze deze een tweede leven. Met hun lange ervaring in ontwerp, ontwikkeling en productie kunnen ze het terugnameproces als geen ander aan.

‘Met ons Take Back Concept bieden we de meest duurzame oplossing binnen circulariteit. We zorgen dat de armaturen die we op de markt brengen bruikbaar zijn tijdens hun operationele levensduur, dat componenten kunnen worden hergebruikt in nieuwe armaturen, dat materialen worden gerecycled of dat oude armaturen een tweede leven krijgen.’ Aldus Flemming Hald, directeur bij Focus Lighting.

Een blijvend circulair proces

Wij nemen verantwoordelijkheid en maken duurzaam handelen mogelijk in alle fasen van het circulaire proces. Dankzij een goed ontwerp, duurzame materialen en onderhoudsgemak bieden de Focus-armaturen een lange levensduur en kunnen ze van generatie op generatie gebruikt worden.

We nemen armaturen in voor reparatie als reparatie ter plaatse niet mogelijk is. Het primaire doel van ons Take Back Concept is de geautoriseerde renovatie van oude armaturen. Met nieuwe componenten krijgen ze een nieuw leven met nieuwe garantieperiode en correcte CE-markering.

Meer weten over onze duurzame samenwerkingen?

Levering op lange termijn

Door de samenwerking met veelal middelgrote fabrikanten staat Modernista garant voor betrouwbaarheid van leveringen op de lange termijn. “Openbare verlichting gaat zo’n 25 tot 30 jaar mee”, aldus Ronald Vredenborg, eigenaar van Modernista. “Wanneer een gemeente besluit dat er armaturen moeten worden vervangen of wanneer er bijvoorbeeld een wijk wordt gerenoveerd of bijgebouwd, willen zij graag over dezelfde armaturen kunnen beschikken als ze al hebben. Wij werken met fabrikanten die hun mallen op de plank laten liggen. Zelfs wanneer een armatuur allang uit de catalogus is verdwenen, kunnen wij dus blijven leveren. De fabrikant maakt dan bijvoorbeeld speciaal voor ons nog eens een extra batch. Wij houden van die klantvriendelijkheid en streven daar zelf ook naar. Het zorgt voor goede relaties, die langdurig blijven bestaan. De economie waarin we steeds maar nieuwe spullen blijven maken en bestellen, is wat mij betreft failliet. Modernista streeft op alle fronten naar duurzame inzetbaarheid.”

door hester

Op de hoogte blijven van trends en ontwikkelingen? Meld je aan voor de Highlight

+3185 876 95 71
info@modernista.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.