Een oplossing op maat voor een kilometerslang lichtkunstwerk

Soms komen er verlichtingsprojecten voorbij waarvoor alles uit de kast getrokken moet worden. De Gemeente Haarlemmermeer heeft in 2019 aan Modernista gevraagd om een oplossing aan te dragen voor de uitwisseling van armaturen in een kilometerslang lichtkunstwerk.

Vanwege het grote aantal niet meer te repareren armaturen, het niet meer leverbaar zijn van de armaturen, de lichtvervuiling en ambitie tot energiereductie was het aanschaffen van nieuwe verlichting noodzakelijk. Echter, het design en de effectieve lichtopbrengst moesten ongewijzigd blijven. Aanvullend had de Gemeente Haarlemmermeer de wens om te werken met een “standaard” armatuur, konden geen wijzigingen aangebracht worden in de mastafstanden en de bewoners van het gebied diende actief betrokken te worden bij de keuze over de verlichting.

Modernista heeft samen met fabrikant Setga een oplossing gevonden door twee Celtika armaturen middels een speciaal ontworpen T-stuk met elkaar te combineren en de armaturen te voorzien van gedraaide optieken. Het Celtika armatuur wordt door veel Nederlandse gemeenten en provincies gebruikt voor het verlichten van fietspaden en woonstraten.

Het speciaal voor deze opdracht ontwikkelde T-stuk is op maat gemaakt voor de gekromde mast en zo is aan alle wensen van de gemeenten voldaan én heeft de gemeente van bewoners positieve berichten ontvangen over de uitstraling en de lichtkwaliteit van de nieuwe oplossing.

Aan Speer Infra is gevraagd om zorg te dragen voor de vakkundige plaatsing van de armaturen. Het eerste deel van het project zal, naar alle verwachting, nog dit jaar gerealiseerd worden.

door Mieke Slingerland

Vragen of advies nodig?

+3185 876 95 71
info@modernista.nl