Expo-waardige verlichting voor Floriade 2022

In samenwerking met de Spaanse fabrikant Setga, NEOVL en Citytec heeft Modernista het winnende ontwerp kunnen presenteren aan de ontwikkelcombinatie Amvest – Dura Vermeer.

Vanaf 14 april 2022 is Almere een half jaar het podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. De Floriade 2022 heeft als thema “Growing Green Cities” en veel van wat ontwikkeld wordt voor de Floriade zal hergebruikt worden in de nieuwe stadswijk Hortus die na de Floriade ontstaat.
De ontwikkelcombinatie Amvest – Dura Vermeer heeft aan onder andere Modernista gevraagd om te komen tot een lichtoplossing voor dit nieuw te ontwikkelen gebied. Hierbij was de wens om een project-specifiek straatbeeld te realiseren dat kenmerkend is voor de Floriade; een zogenaamde expo-waardige uitstraling, maar dat ook prima past als reguliere straatverlichting wanneer het expositieterrein wordt omgevormd tot de woonwijk Hortus en onder beheer komt van de gemeente Almere.
In samenwerking met de Spaanse fabrikant Setga, NEOVL en Citytec heeft Modernista het winnende ontwerp kunnen presenteren aan de ontwikkelcombinatie Amvest – Dura Vermeer. Een lichtmast welke specifiek is ontworpen is voor de Floriade 2022. Doorslaggevend was het gebruik van gerecycled aluminium, het maximaliseren van de onderlinge mastafstanden, de lichtpunten dusdanig positioneren dat ze het stedenbouwkundig ontwerp extra benadrukken en de flexibiliteit van het ontwerp. Het selectieproces en de nadere uitwerking is begeleid door Witteveen+Bos en het Bureau ZUS.

Begin 2021 start de levering van 347 lichtmasten met in totaal 527 geïntegreerde armaturen. De opvallende vierkante vormgeving van de mast was een expliciete wens van Bureau ZUS  en benadrukt het grid-systeem van de stedenbouwkundige opzet van dit gebied. Daarbij blijkt het een uitstekende basisstructuur om de masten nu en/of in de toekomst te voorzien van 5G, camera’s, sensoren etc. Om deze mogelijkheden in de toekomst daadwerkelijk toe te passen zijn alle masten voorzien van een extra luik waar eenvoudig randapparatuur op gemonteerd kan worden.
De verlichting zal gaan functioneren op een gelijkstroomnet en het wordt daarmee direct één van de grootste DC projecten in Nederland.
De Floriade wordt eens per tien jaar georganiseerd en trekt bezoekers van over de hele wereld.

door Mieke Slingerland

Vragen of advies nodig?

+3185 876 95 71
info@modernista.nu

  • Hidden
  • * Verplicht veld
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.