Innovatie in openbare verlichting

De rol van openbare verlichting in de transitie naar duurzaamheid en circulariteit is cruciaal. Het gebruik van duurzame led-techniek is tegenwoordig een logische keuze, maar de focus ligt nu ook op de doorontwikkeling van armaturen.

Duurzame visie

Modernista, opgericht in 2010, heeft duurzaamheid vanuit de oprichting als een kernwaarde gezien. “Er is simpelweg geen alternatief,” verklaart mede-eigenaar Ronald Vredenborg. “Duurzaam werken en denken is beter voor ons allemaal. Het potentieel voor hergebruik en recyclen van componenten is voor ons de basis voor het ontwikkelen van nieuwe armaturen.”

Armaturen zonder coating

We zien steeds meer gemeenten die kiezen voor ongecoate armaturen. Soms omdat dit past bij de uitstraling van het project (bijvoorbeeld in een industriële omgeving), maar meestal om invulling te geven aan de ambities op het gebied van duurzaamheid.

Bij de Essenze en Celtika armaturen van Setga wordt gebruik gemaakt van geëxtrudeerd en geanodiseerd aluminium. Het geëxtrudeerde aluminum kent een zeer hoge corrosiebestendigheid en worden standaard ongecoat toegepast, ook in gebieden dicht bij de kust.

Het is duurzaam omdat de chemicaliën van de coating niet nodig zijn, maar ook omdat deze coating bij einde levensduur niet verwijderd hoeft te worden. Dit maakt ongecoate armaturen uitermate duurzaam en geschikt voor hergebruik. Momenteel wordt binnen Setga onderzoek verricht om nog meer producten ongecoat aan te bieden.

De ‘Raw’ armaturen

Anodiseren is een milieuvriendelijk proces dat de natuurlijke oxidelaag op aluminium onderdelen verdikt, wat resulteert in een verhoogde corrosiebestendigheid en een mooie uitstraling. Anodiseren maakt het aluminium ook beter bestand tegen zware omstandigheden, zodat de armaturen langer meegaan. Dat maakt ze ook uitstekend geschikt voor ons zoute en vochtige Noordzeeklimaat. Dit proces verlengt niet alleen de levensduur van het metaal, maar maakt het ook beter recyclebaar en verlaagt de CO2-uitstoot in vergelijking met traditionele coatingmethoden.

Bij Focus Lighting is het anodiseren van alle armaturen mogelijk om deze een mooie uitstraling te geven, langer mee te laten gaan en duurzamer te maken. De “Raw” geanodiseerde armaturen hebben een schitterende bronskleurige afwerking die in daglicht varieert, waardoor ze een uniek en sfeervol uiterlijk krijgen.

door hester

Vragen of advies nodig?

+3185 876 95 71
info@modernista.nl

  • Vul je e-mailadres in en ontvang de digitale brochure direct in je mail.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.