Modernista: alles draait om transparantie

Natuurlijk ging de oprichting van Modernista in 2010 gepaard met mooie idealen. Eigenaar Ronald Vredenborg is trots dat hij veel van deze idealen in de praktijk heeft kunnen verwezenlijken én blijft borgen. “Modernista heeft geen kruideniersmentaliteit, maar kiest voor duurzame verbindingen en transparantie.”

Ronald Vredenborg is samen met zijn vrouw Mieke Slingerland oprichter en eigenaar van het bedrijf Modernista: leverancier van duurzame verlichting voor de buitenruimte, gevestigd in Rijswijk. “Bij mijn laatste werkgever deed ik soortgelijk werk in loondienst, maar ik merkte steeds vaker dat ik het op mijn eigen manier wilde doen”, vertelt Ronald. “Dat heeft in 2010 geresulteerd in de oprichting van Modernista.”

Geen gerommel in de marge

Bij Modernista draait alles sindsdien om transparantie en het stimuleren van contact en kennisuitwisseling. “Wij streven naar een goede en open band met onze fabrikanten. Wanneer wij, bijvoorbeeld als gevolg van garantie, kosten moeten maken voor onze eigen opdrachtgevers, brengen wij die kosten één-op-één in rekening bij onze leveranciers en zetten daar geen marge tussen. Modernista heeft beslist geen kruideniersmentaliteit. Wij verdienen ons inkomen met commerciële activiteiten, niet met gerommel in de marge.”

Transparantie naar de markt

Niet alleen richting fabrikanten streeft Modernista naar transparantie. Het geldt ook voor de relatie met hun eigen opdrachtgevers: gemeenten, (landschaps-)architecten en ontwikkelaars. “Wij communiceren duidelijk over ons prijsbeleid en over onze service en garantie. Als er onverhoopt toch iets mis gaat, lopen we niet weg voor klachten of problemen maar zoeken samen naar een oplossing.”

Europese fabrikanten

Bij de idealen vanaf de start van Modernista hoort de keuze voor de samenwerking met uitsluitend Europese fabrikanten. “Dat is een heel bewuste keuze”, bevestigt Ronald. “Wij willen zeker weten dat onze producten onder goede arbeidsomstandigheden worden geproduceerd. Bovendien willen wij de kwaliteit van eindproducten borgen en weten welke grondstoffen hiervoor zijn gebruikt. Als het gaat om een legering van metalen, willen we zeker weten dat hiervoor geen schadelijke grondstoffen zijn ingezet. Ook vinden wij het onnodig en zelfs heel onwenselijk dat producten over de halve wereldbol worden versleept. Door te kiezen voor Europese samenwerkingen kiezen wij voor kwaliteit en zorgen ervoor dat de werkgelegenheid en de innovatiekracht van deze bedrijven binnen Europa blijft behouden. Bijkomend voordeel is dat we deze leveranciers relatief gemakkelijk en dus regelmatig bezoeken. Daarbij kijken we altijd even binnen bij de productielocatie, zodat we kunnen zien hoe de mensen daar aan de slag zijn en hoe het werk geregeld is.”

Meer weten over de bedrijfsvoering of producten van Modernista?

Levering op lange termijn

Door de samenwerking met veelal middelgrote fabrikanten staat Modernista garant voor betrouwbaarheid van leveringen op de lange termijn. “Openbare verlichting gaat zo’n 25 tot 30 jaar mee”, aldus Ronald. “Wanneer een gemeente besluit dat er armaturen moeten worden vervangen of wanneer er bijvoorbeeld een wijk wordt gerenoveerd of bijgebouwd, willen zij graag over dezelfde armaturen kunnen beschikken als ze al hebben. Wij werken met fabrikanten die hun mallen op de plank laten liggen. Zelfs wanneer een armatuur allang uit de catalogus is verdwenen, kunnen wij dus blijven leveren. De fabrikant maakt dan bijvoorbeeld speciaal voor ons nog eens een extra batch. Wij houden van die klantvriendelijkheid en streven daar zelf ook naar. Het zorgt voor goede relaties, die langdurig blijven bestaan.”

Duurzaam inzetbaar

Transparantie vertaalt zich binnen de werkzaamheden van Modernista ook in duurzaamheid. “Dat zit in de techniek van het product, omdat we bijvoorbeeld met led-verlichting werken. Maar we kijken ook naar hoe een product is samengesteld. Waar komen de gebruikte grondstoffen vandaan en zijn die eventueel geschikt voor hergebruik? Circulair inkopen begint voor sommige partijen nu pas relevant te worden vanwege aanbestedingswensen van de overheid; voor Modernista is het altijd al volstrekt normaal geweest. Daarom communiceren wij daar nu actiever over en helpen onze opdrachtgevers bij hun keuzes. Steeds meer opdrachtgevers denken gelukkig werkelijk na over de footprint ervan en de manier waarop je het kunt blijven gebruiken. De economie waarin we steeds maar nieuwe spullen blijven maken en bestellen, is wat mij betreft failliet. Modernista streeft op basis van transparantie op alle fronten naar duurzame inzetbaarheid.”

door hester

Vragen of advies nodig?

+3185 876 95 71
info@modernista.nl

  • Hidden
  • * Verplicht veld
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.