Verduurzaming: Led-armaturen voor gemeente Groningen

Na een grondige marktverkenning met onder andere lichtberekeningen, proefopstellingen en lichtmetingen heeft de gemeente Groningen vier leveranciers, waaronder Modernista geselecteerd voor het leveren van de led-verlichting ter vervanging van de SOX en SON-armaturen.

CO2 neutrale gemeente
Gedurende de komende 10 jaren gaat de gemeente Groningen haar areaal van ruim 38.000 armaturen verder vervangen voor een energiezuinig led-armatuur. De vervanging van de armaturen komt voort uit de ambitie om in 2035 een CO2-neutrale gemeente te zijn. Dat wil zeggen dat alle energie die gebruikt wordt afkomstig is van duurzame bronnen, met als resultaat dat er fors bespaart gaat worden op het totale energiegebruik. Bij de marktverkenning is met name gelet op de (licht)technische kwaliteit van de armaturen én zijn inwoners van de stad Groningen uitvoerig betrokken.

Essenze
De Essenze is een multifunctioneel led-armatuur van de fabrikant Setga. Het armatuur heeft een zeer hoge mate van duurzaamheid en circulariteit en is uitermate geschikt bij vervangingstrajecten van conventionele verlichting. Behalve een forse besparing op de energiekosten zorgt dit armatuur voor een mooie gelijkmatige en verticale verlichting met als resultaat een prettige verlichtte leefomgeving. Het Essenze armatuur is een multifunctioneel armatuur voor 5 tot 8 meter masten. Modernista trapt de feitelijke vervanging af met de levering de Setga Essenze 24 led armaturen voor op de 6 meter masten.

Een circulair armatuur voor de toekomst
Alle producten in het portfolio van Modernista maken gebruik van de duurzame led-techniek en worden vervaardigd met materialen die zich goed lenen voor hergebruik. Dit geldt ook zeker voor het Essenze armatuur. Om het hergebruik te borgen neemt Setga de armaturen bij einde levensduur graag retour. Daarnaast zijn alle componenten van het armatuur middels schroeven los te halen en zijn alle onderdelen van de lichtmast zodanig ontwikkeld dat ze eenvoudig te demonteren zijn. De te leveren armaturen voor gemeente Groningen zijn voorzien van een D4i driver en Zhaga socket om de armaturen te kunnen aansluiten op de DOV systemen waar de gemeente gebruik van maakt. Door het separate compartiment is het onderbrengen van extra tools eenvoudig en dit maakt de Essenze een zeer flexibel en op de toekomst voorbereid armatuur.

De vervangingswerkzaamheden worden uitgevoerd door Dynniq en lichtadviesbureau Montad zal de stapsgewijze vervanging begeleiden.

door Mieke Slingerland

Vragen of advies nodig?

+3185 876 95 71
info@modernista.nl