Retrofit

Led-vervanging Gemeente Amsterdam

De energietransitie is zo eenvoudig nog niet. Soms is het logisch om te investeren in energiezuinige apparatuur en in sommige gevallen leidt het aanschaffen van nieuw materiaal tot een verkwisting die niet gecompenseerd wordt door het toekomstige lagere verbruik. De gemeente Amsterdam heeft in 2018 een uitgebreide analyse gemaakt om te bepalen op welke manier zij maximaal bij kon dragen aan een reductie van het energieverbruik door de verlichting in de openbare ruimte. Uit de analyse is naar voren gekomen dat Amsterdam de meeste positieve impact heeft op het moment dat de bestaande verlichting voorzien wordt van een energiezuinige led-lichtbron.

Halverwege 2019 werd de Europese markt middels een Europese Aanbesteding uitgedaagd om de beste led-oplossing aan te bieden voor de gemeente Amsterdam, waarbij rekening werd gehouden met installatiegemak, beheerslast, energiereductie en aanschafkosten. Samen met Modernista heeft Setga de winnende inschrijving gedaan en in 2020 en 2021 worden ruim 42.000 armaturen in de stad voorzien van een uiterst efficiënte led-unit.

Aanpak

In totaal moeten 73 verschillende typen armaturen voorzien worden van een nieuwe led-lichtbron. Alle 73 varianten zijn door de gemeente Amsterdam naar de fabriek gestuurd en zijn uitvoerig bestudeerd door Setga. Aan de hand van de bestaande behuizing is bepaald hoe de bestaande lichtbron zo handig mogelijk vervangen kan worden door de led-unit bestaande uit een montageplaat, driver, koellichaam, leds, optieken en klein materiaal als connectoren en wartels. Vervolgens is de warmtehuishouding en het lichtbeeld getest. Tot slot is per type een instructiefilm gemaakt om zorg te dragen voor eenvoudige montage op locatie. Vanzelfsprekend worden alle led-units getest alvorens ze de fabriek verlaten.

Setga maakt voor de retrofit units gebruik van dezelfde componenten als voor haar andere armaturen. Met alle componenten is dus reeds een jarenlange ervaring en de kwaliteit is bekend. Door te werken met dezelfde componenten kunnen de materialen eenvoudig op voorraad gehouden worden, hetgeen zorgt voor een zeer snelle levertijd van 4 tot 6 weken.

Om niet afhankelijk te zijn van de kwaliteit van de bestaande behuizingen wordt uitsluitend gewerkt met elektronische componenten met een IP-waarde van 66 of hoger.

Samenwerking met installateur

Bij iedere stap om te komen tot een nieuwe led-lichtbron is de installateur nauw betrokken. Het uitwisselen van de armaturen moet veilig en efficient gebeuren en dan is praktijk ervaring enorm relevant. Door de kennis van de installateur te benutten bij het ontwerp kunnen de units binnen een half uur op de mast uitgewisseld worden.

Installatie door Speer Infra BV

Speer Infra is specialist in de aanleg en het onderhoud van openbare verlichting.

Website van partner

Installatie door Swarco

Swarco draagt bij aan comfort, veiligheid en doorstroming van het verkeer.

Website van partner

Locatie

Amsterdam, Nederland

Bekijk locatie op de kaart

Toegepaste producten bij dit project

Retrofit led-unit

De retrofit led-unit is een compleet binnenwerk voor een armatuur, inclusief driver, leds en lenzen om de conventionele verlichtingsbron te vervangen voor een led-oplossing.

Bekijk product

Specificaties

  • Fabrikant SETGA
  • Materiaal Geëxtrudeerd aluminium en RVS
  • Toepassing Kan overal toegepast worden

Co-creatie mogelijkheden

  • Hoger en lager dan 3000K
  • Hoger en lager licht output
  • Integratie van een OLC

Andere projecten in Retrofit

Station Voorburg retrofit oplossing

Station, Voorburg

In het gebied rondom het station Voorburg is de afgelopen jaren flink geïnvesteerd om het een aantrekkelijk entree van de gemeente te laten zijn....

Centrum Grave MLD-unit

Centrumgebied, Grave

Centrum Haarlem Heritage Modernista

Centrumgebied, Haarlem

Vragen of advies nodig?

+3185 876 95 71
info@modernista.nl

  • Hidden
  • * Verplicht veld
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.