Verblijfsomgevingen

Station, Hardinxveld-Giessendam

In 2019 ontwikkelden ProRail en Bureau Spoor­bouwmeester een innovatieve mast voor perrons. Een mast die meerdere functionaliteiten combineert: verlichting- en omroepinstallatie, bewegwijzering, camera’s en de stationsklok. Voor deze mast leverde Modernista de LINED24 armaturen, die specifiek op het station van Hardinxveld-Giessendam werden getest.

Stations worden intensiever gebruikt, waardoor meer voorzieningen en functionaliteiten in stations en op perrons worden geplaatst. Dit leidt vaak tot rommelige en kwetsbare masten. ProRail en Bureau Spoor­bouwmeester hebben daarom een nieuwe mast ontwikkeld die meerdere functies combineert, zoals verlichting, omroepinstallaties en bewegwijzering. Deze multi-purpose mast heeft vooraf aangebrachte ophangpunten, wat montage eenvoudiger maakt en een netter uiterlijk geeft. Hierdoor zijn er minder masten nodig, wat verrommeling en onderhoud vermindert, en het installatieproces is prettig en slim voor technici en monteurs.

Toegankelijk

Met de plaatsing van deze nieuwe masten en het verbeteren van de verlichting, voldoen de perrons aan de nieuwe Europese normering voor wat betreft verlichting, zodat slechtziende reizigers prettig en zelfstandig kunnen reizen. Doordat de multi-purpose mast geschikt is voor de combinatie van meerdere middelen en functionaliteiten zijn er minder masten nodig, en neemt het aantal obstakels op stations fors af. Dat is niet alleen rustiger en veiliger voor mensen die minder goed of niet kunnen zien, iedere reiziger heeft hier voordeel van.

Duurzame keuze

Het energieverbruik is zoveel mogelijk teruggebracht door led-verlichting te gebruiken en er is goed nagedacht over gezichtsherkenning en lichtkleur zodat het gevoel van sociale veiligheid verbeterd kan worden. Uiteraard biedt de mast ruimte aan sensoren zodat de verlichting zich door schakelen en dimmen automatisch aanpast op het gebruik; daarmee wordt het energiegebruik teruggebracht. Door licht en geluid slim te dimmen en te schakelen, bijvoorbeeld als er geen reizigers op het perron zijn, dan kan het verbruik en de licht- en geluidhinder voor de omgeving nog verder worden teruggebracht.

Station_Hardinxveld-Giessendam_lined_1

De Setga Lined blinkt uit in vormgeving en technologie en is een extreem plat armatuur.  Dit armatuur is uit duizenden te herkennen, zonder zich op te dringen in het straatbeeld.

De test op dit station was succesvol en de combimast is sinds 2020 als standaardmast vrijgegeven, en in SPC00178 opgenomen in de Rail Infra Catalogus (RIC).

Ontwerp door Bureau Spoor­bouwmeester

Bureau Spoor­bouwmeester is in 2001 op initiatief van de directies van NS en ProRail opgericht als een onafhankelijk adviserend orgaan voor ontwerp en vormgevingsopgaven binnen de spoorsector.

Website van partner

Locatie

Spoorweg, Hardinxveld-Giessendam, Nederland

Bekijk locatie op de kaart

Toegepaste producten bij dit project

Lined

De geometrische vorm van de Lined en de extreem geringe dikte van de behuizing van slechts 31mm maken dat dit armatuur uit duizenden te herkennen is.

Bekijk product

Specificaties

 • Fabrikant SETGA
 • Materiaal Geëxtrudeerd aluminium AL6063-T5
 • Toepassing Toegangswegen, pleinen en onderdoorgangen

Co-creatie mogelijkheden

 • Aanpasbaar lengte/breedte
 • Afwerking in kleur
 • Coating voor zeeklimaat
 • Hoger dan CRI 80
 • Hoger en lager dan 3000K
 • Hoger en lager licht output
 • Hogere IK waarde
 • Integratie van een OLC
 • Integratie van een sensor
 • Verschillende optieken

Andere projecten in Verblijfsomgevingen

Lorenzhof Leiden HR Bolder

Zorgcentrum Lorenzhof, Leiden

In de tuin van het zorgcentrum Lorenzhof te Leiden zijn HR bolders van Setga geplaatst. Deze tijdloze LED bolders hebben een robuuste en toch...

Setga CHP Nieuw-Bergen

Winkelgebied Mosaïque, Nieuw Bergen

Westerweg Purmerend Sticks bolder en Peak Armatuur

Westerweg, Purmerend

Meer informatie over het armatuur Lined?

+3185 876 95 71
info@modernista.nl

 • Hidden
 • * Verplicht veld
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.