Armaturen zonder coating, een duurzame keuze

Met openbare verlichting kun je een grote rol spelen op het gebied van duurzaamheid en circulariteit.

Hierbij is het gebruik van duurzame led-techniek vanzelfsprekend van groot belang. Maar ook bij de verdere ontwikkeling van armaturen is het waardevol om naar de mogelijkheid tot hergebruik van de componenten van het armatuur te kijken.

Milieu impact
De Essenze en Celtika armaturen, van de Spaanse fabrikant Setga, worden gemaakt van geëxtrudeerd en geanodiseerd aluminium. Het geëxtrudeerde aluminum kent een zeer hoge corrosiebestendigheid en worden standaard ongecoat toegepast, ook in gebieden dicht bij de kust. Met het oogpunt op duurzaamheid is het aantrekkelijk om te werken met ongecoate armaturen. Dit betreft deels de impact op het milieu door de chemicaliën van de coating, maar ook het verwijderen van een coating bij einde levensduur. Dit maakt ongecoate armaturen uitermate duurzaam en geschikt voor hergebruik.

Duurzame keuzes
We zien steeds meer gemeenten die kiezen voor ongecoate armaturen. Soms omdat dit past bij de uitstraling van het project (bijvoorbeeld in een industriële omgeving), maar meestel om invulling te geven aan de ambities op het gebied van duurzaamheid. We werken samen met fabrieken die in Europa produceren en die ons actief betrekken bij ontwerp, productie en hergebruik. Zowel Setga als Focus Lighting leveren op verzoek de armaturen zonder een coating. Zo zorgen we dat Nederland op een zo duurzaam mogelijke manier verlicht wordt.

Circulair project
Een mooi voorbeeld is het industrieterrein Coenecoop, in opdracht van de gemeente Waddinxveen, waar Modernista het Essenze armatuur heeft mogen leveren. Aan de nieuwe verlichting ligt een plan ten grondslag waarin energiereductie en circulariteit een belangrijke rol hebben gespeeld.

door hester

Vragen of advies nodig?

+3185 876 95 71
info@modernista.nl