Woongebieden

Verlichting speelt een belangrijke rol in de openbare ruimte. In woongebieden, waar wonen en buiten leven samenkomen, is een prettige verlichting van groot belang. De juiste stadsverlichting in een woongebied versterkt het gevoel van veiligheid en comfort bij de bewoners.

Stadsverlichting in woongebieden

Openbare verlichting van een woonwijk bepaalt vooral ’s nachts het straatbeeld. Daarnaast is er verlichting aan gevels van woningen of in tuinen. De juiste stadsverlichting zorgt in woongebieden voor overzicht en herkenning. Veel mensen ervaren verlichting in woonwijken als veilig.

Lichthinder

In vrijwel alle woongebieden van Nederland zie je openbare verlichting. De behuizing van de verlichting, ofwel de vorm van het armatuur, zorgt voor een bepaalde sfeer op straat. Ook het type licht, de helderheid van de lichtbron, de grootte van het lichtgevend oppervlak en de positie van de lichtbron dragen bij aan de beleving van stadsverlichting.

De hoeveelheid licht moet goed genoeg zijn om werkzaamheden of activiteiten te kunnen uitvoeren, maar mag niet zorgen voor schittering of verblinding. Verblindingshinder van stadsverlichting voorkomen is daarom heel belangrijk.

Lees meer over verblindingshinder

Technieken

Ieder verlichtingsproject bevat een lichtberekening. Door bij het maken van deze berekening lichtval op gevels of in tuinen mee te nemen en kritisch te kijken naar de locatie van lichtmasten, kunnen klachten over lichthinder worden vermeden. Toch blijven er altijd situaties bestaan waarin lichthinder als gevolg van het bestaande wegprofiel niet volledig te voorkomen is. In deze situaties biedt een armatuur dat kan worden voorzien van een back light stopper of een front light stopper de oplossing.

Door gebruik te maken van led-verlichting is het bovendien vrijwel altijd mogelijk om te intensiteit van stadsverlichting te laten afnemen. Dit doen we door de output over verschillende individuele leds te verspreiden, door de driverstroom te beperken (bijvoorbeeld niet meer dan 300mA) of door het armatuur te dimmen.

Duurzame verlichting in woonwijken

Voor de verlichting van woonwijken werken wij regelmatig met producten uit bestaande collecties, maar leveren soms ook een op maat gemaakt product. Alle producten in ons portfolio zijn voorzien van duurzame led-techniek en vervaardigd van materialen, die zich lenen voor hergebruik. Zo zorgen wij er samen met onze opdrachtgevers voor dat Nederland op een zo duurzaam mogelijke manier wordt verlicht.

Meer weten over duurzame verlichting in woongebieden?

Bekijk onze projecten binnen woongebieden

Pijnacker

Het oude dorp Amstelveen

Lowlander paaltop armatuur in Zuiderveld Nijmegen

Woonwijk Zuiderveld, Nijmegen

Centrumplan Zutphen NYX

Centrumgebied, Zutphen