Lowlander wordt hét armatuur voor Nijmegen Noord

Begin maart 2019 is definitief besloten dat Modernista het armatuur LED Lowlander van Setga gaat leveren voor Nijmegen Noord, de Waalsprong.

In 2029 woont ruim een vijfde van alle inwoners van Nijmegen in de Waalsprong, hét nieuwe stadsdeel van Nijmegen. In dit deel van de stad is milieu- en energiebewustzijn een vast thema. Energiezuinige, circulaire LED-verlichting is daarbij het uitgangspunt. Begin maart 2019 heeft het ontwikkelingsbedrijf voor het gebied Stedelijke Uitbreiding Nijmegen Noord voor de afronding van de Waalsprong gekozen voor het armatuur Lowlander van Setga. Met deze keuze worden de ruimtelijke, beheer- en duurzaamheidsdoelstellingen binnen de financiële kaders het beste gediend.

De Waalsprong kenmerkt zich door verschillende woongebieden met elk een eigen identiteit en een eigen woonsfeer. De betrokken landschapsarchitect had de wens om de verschillende sferen en identiteiten met één familie van armaturen te kunnen bedienen om een herkenbare continuïteit te realiseren. Op plaatsen die daar om vragen, kan dan een verbijzondering worden toegepast. Met de armaturenfamilie Lowlander ontstaat een keuze tussen standaard verlichtingstoepassingen met paaltop- en mastarmaturen, aangevuld met wand- en overspanningsarmaturen. Tevens behoort de Lowlander lichtzuil tot de mogelijkheden.

Een belangrijk kenmerk van de Lowlander is de geïntegreerde dubbele verlichtingstoepassing. Naast de functionele verlichting kent het armatuur ook een markeringsverlichting aan de bovenzijde van het armatuur. Dit deel van de verlichting maakt het mogelijk om routes te duiden. De markeringsverlichting is te voorzien van RGBW-licht en dat geeft nog eens een extra dimensie. Dit kan bijvoorbeeld ingezet worden bij een sport- of fittrack door de stad, hetgeen zorgt voor herkenbaarheid.

In 2018 won Nijmegen de prestigieuze prijs “European Green Capital of the year”. De gemeente is de afgelopen jaren streng gaan letten op de herkomst van materialen, de milieukosten van producten voor de buitenruimte, de levensduur en de circulariteit. Bij het ontwerp van het armatuur Lowlander door Setga is de gemeente uitvoerig geconsulteerd over de criteria waar producten in de buitenruimte idealiter aan moeten voldoen. Dit heeft geresulteerd in een modulair armatuur en in afspraken met alle toeleveranciers over de terugname van het product bij het einde van de levensduur.

Het is bijzonder bevredigend om met alle belanghebbenden bij de ontwikkeling van een nieuw stadsdeel samen te werken aan de best passende verlichting. Het toepassen van de Lowlander in de Waalsprong door de gemeente Nijmegen is een mooie bekroning op het werk. De Lowlanders zijn eerder al in de Laauwikstraat toegepast. In het tweede kwartaal van 2019 worden ze in de wijk Zuiderveld-West geplaatst.

door Mieke Slingerland

Vragen of advies nodig?

+3185 876 95 71
info@modernista.nl

  • Hidden
  • * Verplicht veld
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.