Verblijfsomgevingen

Schoolplein ROC Mondriaan, Leidschenveen

Wat doe je als je bouwbudget bijna op is en er voor de buitenverlichting nog een forse offerte arriveert? Dan informeer je ook eens bij Modernista, of zij wellicht ideeën hebben. “Modernista heeft zeer snel geschakeld en de totale kosten voor de verlichting van het schoolplein van ROC Mondriaan Leidschenveen met tweederde gereduceerd”, vertelt projectleider David Biron. “Voor hen een relatief kleine opdracht, voor ons groot resultaat.”

In Den Haag is afgelopen zomer een nieuwe locatie gebouwd voor ROC Mondriaan. De school voor beroepsopleidingen heeft al tientallen locaties in de regio Delft en Den Haag, maar voegt met de locatie Leidschenveen nog een nieuw gebouw toe. In het gloednieuwe, compacte gebouw van vier verdiepingen kunnen zich drie verschillende opleidingen huisvesten. Architectenbureau RoosRos uit Oud-Beijerland won de architectenselectie voor het nieuwbouwproject en is verantwoordelijk voor het ontwerp van het schoolgebouw: een uiterst flexibel gebouw, dat groei, krimp en wijzigingen van opleidingen of veranderingen in het onderwijs mogelijk maakt. Ook aan de buitenruimte is veel aandacht besteed. Hiervoor tekende ingenieursbureau Witteveen+Bos uit Deventer, samen met Lindeloof Tuin- en Landschapsarchitecten uit Delft.

Inspraak van studenten

“Een belangrijk gegeven bij het inrichten van de buitenruimte was dat het hele gebouw natuurinclusief is gebouwd”, vertelt projectleider David Biron, werkzaam bij Witteveen+Bos. “In de gevel zijn nestplaatsen aangebracht en op het plein hebben we een zodanig ecosysteem ingericht, dat ook insecten, vogels en vleermuizen een plek aan of om het gebouw krijgen. We hebben een wadi ingericht om regenwater te kunnen opvangen en er worden nog veertig bomen rondom het schoolplein geplaatst.”

“Het hele gebouw is natuurinclusief gebouwd.”

Het schoolplein van drieduizend vierkante meter bestaat voor een deel uit een grasveld, dat bij gelegenheid onder meer gebruikt zal worden als extra leslokaal in de openlucht. Het andere deel van het plein is verhard met natuursteen, zodat hier activiteiten kunnen plaatsvinden bij bijvoorbeeld de aanvang van het schooljaar. “Niet alleen de klant heeft inspraak gehad bij het ontwerp. We hebben ook met een klankbordgroep van studenten ideeën uitgewerkt”, vertelt Biron. “Al met al heeft de ontwerpfase hierdoor wel zo’n acht maanden de tijd gekost. De patatkraam heeft het ontwerp helaas niet gehaald! Wel zijn er veel zitelementen op het plein geplaatst en ook tafeltennistafels en andere spelelementen.”

Circulair piepschuim

Omdat het schoolplein ruim anderhalve meter hoger ligt dan zijn omgeving en de grond in Leidschenveen zacht is, liepen de ontwerpers gaandeweg het project tegen een groot probleem aan. “De prognoses waren dat het plein in een aantal jaren tot wel veertig centimeter zou kunnen zakken. Voor voorbelasting van de grond was het al te laat. Daarom hebben we uiteindelijk gekozen voor zestienhonderd kuub circulair piepschuim, die onder het plein is aangebracht.” Een lichtgewicht en duurzame oplossing – maar wel een prijzige. “Het piepschuim slokte uiteindelijk een derde van ons totale budget op, waardoor we in de knoei kwamen met de kosten voor bestrating en verlichting”, vertelt Biron.

“Met Modernista is het bijzonder fijn en snel schakelen.”

Omdat hij tijdens de laatste Floriade in Almere plezierig is opgetrokken met Modernista, leverancier van duurzame verlichting voor de openbare ruimte, neemt Biron contact met hen op. “Binnen een dag lag er een voorstel voor te plaatsen armaturen en nog eens enkele dagen later was er al een compleet verlichtingsplan gemaakt. Met Modernista is het bijzonder fijn en snel schakelen. Ze wisten een forse besparing voor ons te realiseren, waardoor we ervoor gekozen hebben met hen in zee te gaan.”

Focus Lighting Dua high lichtmast

Dua van Focus Lighting

Op het schoolplein van ROC Mondriaan Leidschenveen heeft Modernista uiteindelijk elf lichtmasten geplaatst met het armatuur Dua van Focus Lighting. “De Focus Lighting Dua high oogt minimalistisch en toch karakteristiek door zijn slanke ontwerp”, aldus Biron. “De lichtzuil heeft ringen aan de binnenzijde van het lichtvenster, waardoor het licht verzacht wordt. Met een COB als lichtbron, die in de top verwerkt zit, wordt hinderlijke schittering geminimaliseerd. Dat levert een prettig verlichte buitenruimte op. Omdat de Dua high in modules is gebouwd, is het bovendien eenvoudig om de armaturen te onderhouden en te updaten.” Biron prijst het feit dat Modernista altijd de gemaakte afspraken nakomt. “De lichtmasten zouden op 22 september worden geleverd: dan staan ze een dag tevoren op het plein. Heel plezierig als je daarop kunt vertrouwen en bouwen.”

“Omdat de Dua high in modules is gebouwd, is het bovendien eenvoudig om de armaturen te onderhouden en te updaten.”

Vooralsnog zal het splinternieuwe schoolplein niet van hekken worden voorzien. “De school en het plein zijn privaat eigendom, maar maken toch ook deel uit van de buurt waarin ze zijn gebouwd. Aan drie kanten is het plein door groen omzoomd en enigszins afgesloten, maar de vierde kant blijft open. Als het grasveld en de zitjes op het plein buiten schooltijden ook de buurt dienen en een verblijfplek worden voor iedereen, juichen we dat alleen maar toe. Door de hoogwaardige inrichting van het schoolplein en de fraaie verlichting hopen we dat zowel studenten als buurtbewoners zuinig zijn op het plein en er allemaal volop van kunnen genieten.”

Adviseur door Witteveen+Bos

Maatschappelijke opgaven duurzaam oplossen.

Website van partner

Locatie

ROC Mondriaan, Neckar, Den HaagLeidschenveen-Ypenburg, Nederland

Bekijk locatie op de kaart

Toegepaste producten bij dit project

Dua high

De Focus Lighting Dua high is minimalistisch en toch karakteristiek door zijn slanke ontwerp. De lichtzuil heeft ringen aan de binnenzijde van het lichtvenster waardoor het licht verzacht wordt en is leverbaar met een lichtvenster aan één of twee zijdes. Met een COB als lichtbron, welke in de top verwerkt zit, wordt hinderlijke schittering geminimaliseerd […]

Bekijk product

Specificaties

  • Fabrikant Focus Lighting
  • Materiaal Aluminium
  • Toepassing Parken, parkings en winkelgebieden.

Co-creatie mogelijkheden

  • Aanpasbaar lengte/breedte
  • Coating voor zeeklimaat
  • Hoger dan CRI 80
  • Hoger en lager dan 3000K
  • Hoger en lager licht output

Andere projecten in Verblijfsomgevingen

Het oude dorp Amstelveen

Moderne (verlichtings) techniek combineren met het historische karakter van een omgeving is altijd een uitdaging. In het oude dorp Amstelveen is dit bijzonder goed...

Architecturale verlichting van het Museum Voorlinden Wassenaar

Museum Voorlinden, Wassenaar

Sticks 3000 bij Amsterdam UMC, locatie AMC

Amsterdam UMC, locatie AMC

Vragen of advies nodig?

+3185 876 95 71
info@modernista.nl

  • Vul je e-mailadres in en ontvang de digitale brochure direct in je mail.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.