Verblijfsomgevingen

Verder bouwen aan bestaande basis in Zandvoort

Waarom iets compleet nieuws installeren als je een bestaande installatie ook zou kunnen aanpassen? Commercieel gezien is dat wellicht niet het beste aanbod. Maar Modernista kiest samen met leverancier Setga liever voor duurzame oplossingen. Oók op het Fenemaplein in Zandvoort.

In 2018 is het Fenemaplein aan de Boulevard van Zandvoort aan Zee volledig opnieuw ingericht. Het plein uit de jaren zestig, maar liefst vijfduizend vierkante meter groot, bestond voorheen uit betontegels en wat plantenbakken. De gemeente sprak de wens uit hier een heel ander soort gebied van te maken, maar de onderliggende parkeergarage bracht qua gewicht en gebruiksmogelijkheden wel de nodige restricties met zich mee. Bovendien wilden de omliggende bewoners logischerwijs hun uitzicht op de Noordzee behouden.

Vergroend verblijfsgebied

Op basis van het ontwerp van MTD Landschapsarchitecten is ervoor gekozen om deze openbare ruimte flink te vergroenen en beter in te zetten voor klimaatadaptieve doelstellingen, zoals het verminderen van hittestress en een robuuster watersysteem. Het plein is voor meer dan de helft ‘onthard’ door middel van waterdoorlatende schelpenverharding. Ook is er een duinlandschap aangelegd, waardoor het plein beter aansluit op het bestaande duinlandschap in de omgeving. Grote, natuurstenen treden laten het plein aansluiten op de boulevard en het strand.

Het Fenemaplein is uiteindelijk een plek geworden waar mensen kunnen verblijven en elkaar kunnen ontmoeten en waar kinderen kunnen spelen. Bovendien vinden er kleinschalige activiteiten plaats. Om dat alles te faciliteren, is er ook een lichtplan bedacht dat moest refereren aan de zee of de blauwe zeevonk: licht dat op bijna ‘golfachtige’ wijze over het plein beweegt, zoals algen op een warme zomeravond.

 

Herstellen van lichtinstallatie

Helaas heeft de bijzondere verlichtingsinstallatie nooit naar tevredenheid gefunctioneerd. “Het project is destijds wegens veranderingen in de gemeentelijke structuur nooit naar behoren opgeleverd”, vertelt Wouter Keesom, Technisch Adviseur bij de gemeente Haarlem. “Hierdoor wisten wij eigenlijk niets van het systeem en konden daarover ook geen informatie meer verkrijgen. Daarom heeft de gemeente besloten een nieuwe partner te zoeken voor de verlichting van het Fenemaplein en aan Modernista gevraagd om een voorstel te maken voor het herstel van de huidige installatie. Eigenaresse Mieke Slingerland was zo stoer om te inventariseren wat Modernista voor ons kon betekenen.”

Mieke Slingerland nam driekwart jaar geleden een kijkje in Zandvoort, samen met medewerkers en de directeur van het Spaanse bedrijf Setga: een van de vaste leveranciers van Modernista. “Toen wij samen op locatie gingen kijken om een nieuw voorstel door te spreken, gaven de mensen van Setga vrijwel meteen aan dat zij liever de bestaande installatie zouden willen repareren dan compleet nieuwe installaties te maken”, vertelt Mieke Slingerland, eigenaar van Modernista. “Zij zagen voldoende mogelijkheden om de bestaande mankementen te repareren. Commercieel gezien is dat natuurlijk niet de beste oplossing. Maar wij stonden er meteen helemaal achter. Waarom zou je namelijk afscheid nemen van materialen die nog helemaal in orde zijn? De gemeente vond ons voorstel om verder te werken met de reeds bestaande installatie heel verrassend, maar natuurlijk ook erg fijn! Het bespaart hen geld maar het is bovenal een duurzame oplossing, waarmee we minder druk uitoefenen op onze planeet.”

Tot grote verbazing van Wouter Keesom en zijn collega’s kreeg Modernista de verlichtingsinstallatie binnen no time weer aan de praat – voor een fractie van de kosten van een compleet nieuwe installatie. “We hebben het oorspronkelijke lichtplan kunnen handhaven, maar het wérkt nu eindelijk ook echt zoals het is bedoeld”, aldus Wouter.

Duurzame oplossing

Onlangs zijn medewerkers van de Spaanse fabrikant Setga bezig geweest om de lichtinstallatie aan het Fenemaplein in Zandvoort volledig te analyseren en repareren. Ook maken zij de installatie inzichtelijk, zodat de gemeente na afloop van de werkzaamheden de installatie op een goede manier in beheer kan geven bij de gecontracteerde installateur. “Ik dacht eerlijk gezegd dat ze terugkwamen voor wat noodreparaties en een inventarisatie, waarop ze in Spanje verder zouden werken aan de definitieve oplossingen”, zegt Wouter Keesom. “Tot mijn grote verrassing kreeg ik van Mieke een filmpje, waarop ze liet zien dat alle verlichting weer naar behoren werkte.” Mieke Slingerland glimlacht bij deze verblufte reactie. “Wij zijn net als de gemeente Zandvoort heel tevreden over de aanpak van deze werkzaamheden. Samen met onze opdrachtgevers willen wij kiezen voor de mooiste en beste, maar ook voor de meest duurzame oplossingen.”

Locatie

Burgemeester van Fenemaplein, Zandvoort, Nederland

Bekijk locatie op de kaart

Andere projecten in Verblijfsomgevingen

Setga Lowlander overspannings armatuur groningen 3

Groningen, Peperstraat

In Groningen is de Peperstraat voorzien van het wand- en overspanningsarmatuur Lowlander. De Lowlander zorgt voor zowel de juiste hoeveelheid licht op de straat...

Campus Boskalis armatuur VDG en bolder HR

Campus Boskalis, Papendrecht

Westerweg Purmerend Sticks bolder en Peak Armatuur

Westerweg, Purmerend

Ook op zoek naar een duurzame oplossing voor uw project?

+3185 876 95 71
info@modernista.nl

  • Hidden
  • * Verplicht veld
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.