Amsterdam is overgeschakeld op led-verlichting

Medio 2019 zijn aanbieders van openbare verlichting via een Europese Aanbesteding uitgedaagd om voor de gemeente Amsterdam de beste led-oplossing aan te bieden. Installatiegemak, beheerslast, energiereductie en aanschafkosten waren belangrijke aandachtspunten. Samen met de Spaanse fabrikant Setga heeft Modernista de winnende inschrijving verzorgd. Inmiddels zijn ruim 42.000 armaturen in de stad Amsterdam voorzien van een efficiënte led-unit.

In 2018 heeft de gemeente Amsterdam een uitgebreide analyse gemaakt om te kijken hoe zij maximaal kan bijdragen aan reductie van energieverbruik door verlichting in de openbare ruimte. Want een energietransitie is geen eenvoudig proces. Soms loont het om te investeren in energiezuinige apparatuur, soms leidt het aanschaffen van nieuw materiaal tot een verkwisting die niet wordt gecompenseerd door het toekomstige lagere verbruik. Uit het onderzoek van de gemeente bleek dat het meest positieve effect op energieverbruik kan worden verkregen door de bestaande verlichting te voorzien van een energiezuinige led-lichtbron.

retrofit-amsterdam-1

73 verschillende armaturen

“Een grote klus”, benadrukt Hamza Kadraoui, uitvoerder bij aannemersbedrijf Speer Infra. “In totaal moesten ruim 42.000 armaturen in 73 verschillende typen worden voorzien van een nieuwe lichtbron. Wij hebben van elk van die 73 typen armaturen een voorbeeld uit het veld gehaald. Die zijn vervolgens door Modernista opgestuurd naar de fabriek van Setga in Spanje, zodat zij passende retrofitplaten konden maken. Aan de hand van de bestaande behuizing is gekeken hoe de bestaande lichtbron zo handig mogelijk vervangen kon worden door de led-unit, die bestaat uit een montageplaat, een driver, een koellichaam, leds, optieken en klein materiaal als connectoren en wartels. Een flinke opdracht, maar bij Setga hadden ze het verrassend snel voor elkaar: binnen enkele weken kregen wij de eerste ledplaten toegestuurd. Ik stond er nu en dan versteld van hoe ze bij Setga deze klus hebben aangepakt. Ze hebben weinig componenten vervangen of vernieuwd, waardoor wij over het algemeen meer moesten losmaken dan dat we hebben teruggeplaatst. Een uitdaging was bijvoorbeeld ook dat sommige armaturen meerdere lichtbronnen hadden; dat lost Setga op met dimbare drivers. Ze zijn er echt heel handig in.”

Op zoek naar een retrofit oplossing? Download de brochure!

Precies op maat

Ook projectcoördinator Linda Ruizendaal, werkzaam bij aannemersbedrijf Swarco dat onder meer het complete onderhoud van de openbare verlichting in de gemeente Amsterdam in portefeuille heeft, is enthousiast over de samenwerking met Setga. “Onze monteurs vonden het heel leuk om aan deze opdracht te werken. Er waren zoveel verschillende armaturen dus het werk is afwisselend, maar de retrofit-ledplaten van Setga pasten eigenlijk altijd. Onze monteurs konden de led-plaat vaak binnen een half uur in een armatuur vervangen. En als de led-plaat onverhoopt toch niet paste, lag dat vaak niet eens aan Setga maar hebben ze het toch altijd snel voor ons opgelost. Ze hebben heel goed nagedacht over hun ontwerpen en gebruiken voor hun retrofit-units dezelfde componenten als voor hun andere armaturen. Met al die componenten heeft Setga dus al jarenlange ervaring en de kwaliteit is bekend. Ze hebben de materialen bovendien op voorraad, waardoor ze een zeer snelle levertijd van slechts enkele weken konden garanderen.”

retrofit-amsterdam-2


De planning van de werkzaamheden in Amsterdam is een flinke klus geweest. Maar omdat iedere lichtmast in de gemeente met alle bijbehorende specificaties is geregistreerd in een gemeentelijke database met de naam TechView, kon Linda het overzicht bewaren en per deelopdracht de benodigde led-platen afroepen.

Instructievideo’s

Zowel Hamza als Linda en al hun betrokken collega’s hebben met plezier gebruik gemaakt van de instructiefilmpjes, die Setga in hun fabriek in Spanje heeft opgenomen en voorafgaand aan de levering alvast aan de monteurs toestuurde. “Zo konden wij zien hoe zij tot hun ontwerp zijn gekomen en hoe wij de retrofit-units moesten plaatsen”, vertelt Hamza. “Heel leuk! Je voelt je zo echt betrokken bij de makers. Alle led-units zijn ook getest voordat ze van de fabriek richting Amsterdam kwamen.”

De installateurs zijn dik tevreden over het verloop van het project, dat nu bijna helemaal is afgerond – én met de samenwerking met Setga en Modernista. “Wij zien nu al minder storingen dan we bij de conventionele verlichting hadden”, zegt Linda. “Ook dat bevestigt dat we hiermee binnen de gemeente Amsterdam heel mooie stappen hebben gezet.”

door hester

Op zoek naar een vervangend led-binnenwerk?

+3185 876 95 71
info@modernista.nl

  • Hidden
  • * Verplicht veld
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.