Blauwe verlichting in Groningen?

In de gemeente Groningen gaf steeds meer straatverlichting blauw licht. En je kunt er diverse functies bij verzinnen, maar de verklaring is simpel. De straatverlichting is aan vervanging toe. Modernista dacht mee aan een duurzame oplossing.

Een deel van de conventionele straatverlichting in gemeente Groningen is ongeveer tien jaar geleden vervangen door het led-armatuur BGP070 (Koffer2) van Philips. Steeds meer van deze armaturen geven nu, nadat het opgegeven aantal branduren is behaald, blauw licht af. De kleurverandering kan verklaard worden doordat de remote-fosfor laag die het blauwe licht van de LEDs converteert naar warmwit licht versneld is gedegradeerd met als gevolg blauw-paars licht.

Duurzame oplossing

Veel leveranciers van openbare verlichting zullen kiezen voor de meest gangbare route, namelijk een voorstel voor een compleet nieuw armatuur. Bij Modernista kijken we graag verder en denken we liever aan een duurzaam en efficiënt alternatief. Zeker als de behuizing van het armatuur nog jarenlang mee kan.

Samen met onze leverancier Focus Lighting hebben we een oplossing ontwikkeld die probleemloos en snel in de bestaande behuizing geplaatst kan worden. De lichttechniek die toegepast wordt in deze oplossing, wordt ook gebruikt in het armatuur ‘NYX330’ van Focus Lighting. We hebben dus al jarenlange ervaring met deze lichtbron.

Samenwerking

Deze oplossing noemen we ook wel een retrofit led-unit. Dit is een compleet binnenwerk voor een armatuur, inclusief driver, leds en lenzen. Deze unit maakt het mogelijk om de conventionele verlichtingsbron te vervangen voor een led-oplossing. Of, zoals voor gemeente Groningen, een duurzaam alternatief om de al bestaande led-verlichting te vervangen voor een nieuwe variant.

Bij de ontwikkeling is de installateur nauw betrokken. Het uitwisselen van de armaturen moet veilig en efficiënt gebeuren en dan is praktijkervaring enorm relevant. Door de kennis van de installateur te benutten bij het ontwerp kunnen de units binnen een kwartier of nog sneller op de mast uitgewisseld worden.

Vraag vrijblijvend de prijslijst aan voor onze retrofit-oplossingen

Positief getest

De gemeente Groningen heeft als test een armatuur met de led-unit van Modernista opgehangen en is tot de conclusie gekomen de led-unit de juiste lichtuittreding en intensiteit heeft. De komende periode zullen 500 armaturen in de gemeente Groningen worden vervangen met deze op maat gemaakte retrofit led-unit.

Voordelen retrofit led-unit

• Duurzame oplossing.
• Zeer eenvoudig en snel te plaatsen.
• IP66 (optiek).
• Identieke lichtuittreding t.o.v. de conventionele variant.
• Snelle levering.
• 5 jaar garantie.
• Made in Europe.

door Mieke Slingerland

Vragen of advies nodig?

+3185 876 95 71
info@modernista.nl

  • Vul je e-mailadres in en ontvang de digitale brochure direct in je mail.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.