Deens design voor historisch centrum Zutphen

Modernista gaat het led-armatuur NYX leveren voor de Zutphense binnenstad.

Studio DL heeft in opdracht van de gemeente Zutphen het ‘masterplan licht’ geschreven voor het centrum van de Hanzestad.

‘Masterplan licht’
Voor het gehele centrumgebied van Zutphen is een ‘masterplan licht’ ontwikkeld onder de slogan ‘Natuurlijk, licht’. Bij de ontwikkeling van het lichtplan zijn de commissie Ruimtelijke kwaliteit en Cultuurhistorie, de bewoners en gebruikers van het centrum nauw betrokken. Studio DL heeft een concept ontwikkeld, waarbij licht bijdraagt aan de versterking van structuur en sfeer in de stad, maar niet als een zichtbare aan de stad toegevoegde laag wordt ervaren.

Voor de verlichting in de smalle stegen van de binnenstad is aan Louis Poulsen, Fagherhult en Modernista gevraagd om een proefmodel te leveren dat zo goed mogelijk aansluit bij de criteria uit het ‘Masterplan Licht’.
In samenwerking met fabrikant Focus Lighting en op aangeven van Studio DL heeft Modernista de Zutphense variant van het armatuur NYX ontwikkeld. Voor deze situatie is het armatuur met kenmerkend Deens design uitgerust met een extra oplichtende rand aan de onderzijde van het armatuur.

De oplichtende rand zorgt voor een duidelijke en ook subtiele geleiding langs de route waar de armaturen zijn geplaatst. De comfort LED unit die diep in het armatuur geplaatst is zorgt voor een aangenaam, natuurlijk lichtbeeld zonder verblinding.

De komende periode worden de laatste voorbereidingen getroffen door de gemeente Zutphen, in samenwerking met TAST, Ziut en Studio DL.
In de loop van het jaar zullen de eerste NYX armaturen in het Zutphense straatbeeld verschijnen.

door Mieke Slingerland