Geen ruis op de lijn: persoonlijk op bezoek bij Setga

Het Spaanse bedrijf Setga, gevestigd in Pontevedra aan de noord-westelijke kust van Galicië, is al sinds 2010 een van de vaste toeleveranciers van Modernista. Deze maand bezocht Ronald Vredenborg samen met Modernista’s lichtontwerper Denise van Rijn en adviseur verlichting Alexander Hapers van de Gemeente Breda de fonkelnieuwe fabriek van Setga.

“Setga is een trots, flexibel en oplossingsgericht bedrijf met veel hooggekwalificeerd personeel, dat er altijd naar streeft om het beste maatwerk voor hun klanten te leveren”, zegt Ronald Vredenborg, mede-eigenaar van Modernista. Met veel plezier werkt hij al jarenlang samen met het Spaanse bedrijf. “Setga maakt lichtberekeningen voor ons en ontwikkelt samen met ons regelmatig nieuwe producten, die voortkomen uit de wensen van de Nederlandse markt. Veel overleg voeren we via Teams of de telefoon, maar soms is het beter om elkaar persoonlijk te ontmoeten. Daarom namen we dit voorjaar graag de uitnodiging aan om de gloednieuwe productielocatie van Setga te bezoeken.”

Gastvrije ontvangst

Lichtontwerper Denise van Rijn is erg onder de indruk van wat ze in Spanje heeft aangetroffen. “Een gigantisch zwart gebouw, wat best ongebruikelijk is in die contreien. Van binnen is alles compleet nieuw en heel modern. Natuurlijk is er veel aandacht besteed aan de verlichting, die samen met de architect van het pand is ingevuld.”

Ook Alexander Hapers, elektrotechnisch project engineer en lichtadviseur voor de Gemeente Breda, noemt de ontvangst indrukwekkend. “Ik heb iedereen binnen Setga als zeer gastvrij ervaren tijdens ons tweedaagse bezoek. De eigenaar is overal bij aanwezig geweest en heeft ons verteld over de verantwoordelijkheid die hij voelt voor de gezinnen van zijn honderdveertig medewerkers. Er is intern veel aandacht voor het welzijn van het personeel, onder meer door opleidingen aan te bieden en de nadruk te leggen op diversiteit. Best ongebruikelijk voor de masculiene cultuur die in Spanje nog overheerst. Daarnaast is over ieder detail in het pand nagedacht. Het was een feest om het te bezoeken.”

Productiecapaciteit

Setga was van oudsher een onderhoudsbedrijf. Door de jaren heen is het uitgegroeid tot een serieuze productielocatie. “In de oude fabriek, zo’n twintig minuten rijden vanaf de nieuwe locatie, waren ze echt compleet uit hun jasje gegroeid”, aldus Ronald. “Ze hebben zich daar lang weten te redden met een groeiend bedrijf, maar op een gegeven moment ga je elkaar in de weg lopen en is de efficiëntie niet meer optimaal. De nieuwe locatie is zeker vijfmaal zo groot. Hier zijn bedrijfsprocessen geoptimaliseerd en is sprake van snellere doorlooptijden. De productiecapaciteit is vervijfvoudigd. Er is gesproken over de productie van wel honderd tot vierhonderd armaturen per dag. De fabriek biedt de mogelijkheid om dit de komende jaren te verdubbelen.”

 

Samen in gesprek over de juiste lichtoplossing voor jouw project?

Vertrouwen

Alexander heeft het als zeer waardevol ervaren om de leverancier van de armaturen voor een nieuw project in de Gemeente Breda persoonlijk te bezoeken. “Het werkt fijn en efficiënt om een middag om de tafel te zitten met allemaal technische specialisten die verstand van zaken hebben. Ik heb in Spanje dingen bereikt die ik nooit via een Teams-meeting had kunnen regelen. Er zat deze dagen letterlijk en figuurlijk geen enkele ruis op de lijn. Fantastisch was ook dat Setga een tolk had geregeld, zodat wij in het Nederlands de meest ingewikkelde technische details konden delen. De Spaanse ingenieurs konden op hun beurt gewoon in het Spaans antwoorden. Dat werkte geweldig.”

“Wij hebben al onze wensen met betrekking tot modificaties kunnen delen en zij begrijpen tot op detailniveau waarom die aanpassingen voor ons belangrijk zijn. We hebben op locatie samen met Setga en Modernista grote stappen kunnen maken richting de resultaten die wij als Gemeente Breda voor ogen hebben. En het feit dat we zo warm ontvangen zijn, alle ondersteuning troffen en getuige zijn geweest van heel veel kennis en expertise, geeft veel vertrouwen in de samenwerking. Het goede gevoel dat we al hadden, is op die schitterende productielocatie in Spanje volledig onderstreept. Wel zo fijn als je weet dat je voor grote projecten jarenlang met elkaar te maken zult hebben.”

door hester

In gesprek over duurzame keuzes?

+3185 876 95 71
info@modernista.nl

  • Hidden
  • * Verplicht veld
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.