Sfeervol voldoen aan richtlijnen met Modernista’s lichtontwerpen

Lichtontwerpers berekenen de hoeveelheid licht op een bepaalde oppervlakte om aan standaard richtlijnen te voldoen. Maar Denise van Rijn, lichtontwerper bij Modernista, voegt daar graag iets extra’s aan toe. “Wij berekenen de theorie, maar voegen ook input toe vanuit de praktijk. Licht moet volgens ons namelijk functioneel én sfeervol zijn.”

Haar sollicitatiegesprek verliep niet helemaal naar behoren. Op basis van haar routeplanner stond de nu 31-jarige Denise van Rijn uit Bergschenhoek op het afgesproken tijdstip voor een woonhuis in Delfgauw, terwijl ze op het kantoor van Modernista in Rijswijk werd verwacht. “Een verschrikkelijk slechte start natuurlijk!”, lacht Denise twee jaar later. “Toch was er direct een klik toen ik ruim twintig minuten te laat eigenaren Mieke en Ronald ontmoette. We werken nu in een klein team van zes personen en dat voelt echt een beetje als familie. We zijn hecht, voelen veel waardering voor elkaar en doen het werk samen. Die teamspirit ervaar ik als heel bijzonder.”

Lichtberekeningen maken

Denise werkt als lichtontwerper bij Modernista en behandelt allerhande licht-technische vraagstukken. “Ik maak lichtberekeningen voor onze klanten en lever input voor vraagstukken rondom slimme verlichting. Maar ik maak ook weleens artikelnummers aan of voorzie een driver van een andere instelling. Dat is het leuke van een klein team: we helpen elkaar en springen bij waar dat nodig is.”

Wat een lichtberekening precies inhoudt? “Je berekent de hoeveel licht die op een bepaalde oppervlakte valt, rekening houdend met factoren als verblinding en gelijkmatigheid”, legt Denise uit. “In principe is zo’n berekening statisch: iedere berekening maak je op basis van een aantal concrete gegevens en met de uitkomst kunnen we aantonen dat onze plannen voldoen aan algemene richtlijnen. Maar helemaal zwart-wit is een lichtberekening natuurlijk nooit en iedere waarde is een gemiddelde waarde. Elk vraagstuk en iedere klant is anders en geen straat in Nederland is hetzelfde. Het is de uitdaging om in het lichtontwerp steeds weer de perfecte oplossing te vinden.”

Veilig en sfeervol

Openbare verlichting moet volgens Modernista functioneel én mooi zijn. “We willen een straat zodanig verlichten dat je je er als bewoner of gebruiker fijn en veilig kunt voelen. Dat betekent bijvoorbeeld dat je je tegenligger goed moet kunnen waarnemen: het is prettig om te zien wie je tegemoet loopt. Maar wat je op je computer berekent, kan in de praktijk anders uitpakken: daarvan proberen wij onze klanten altijd vooraf bewust te maken. Er staan bijvoorbeeld bomen in de straat, die in een bepaalde tijd van het jaar het licht tegenhouden. Of er staat een woonhuis net achter een lantaarnpaal, waar het licht als te fel kan worden ervaren. Wij proberen voor alle praktijksituaties een goede oplossing te vinden, in samenspraak met betrokken partijen.”

Vertaalslag maken

Ook dat is overigens niet altijd gemakkelijk. Gemeentes streven vooral naar veiligheid als het om openbare verlichting gaat, maar voor landschapsarchitecten spelen soms andere belangen mee. “Vaak ontvangen wij van onze opdrachtgevers tekeningen van een bepaalde situatie”, vertelt Denise. “We zien dan waar de parkeervakken zijn, waar eventueel containers of lichtmasten zijn geplaatst en waar de bomen staan. Soms nemen we een bomenplan mee in onze berekeningen. Voor al onze opdrachtgevers maken wij een vertaalslag naar wat gewenst en mogelijk is, op basis van de bestaande of gewenste situatie.”

Meer weten over functionele én sfeervolle lichtontwerpen?

Beleving creëren

Denise is er uitgesproken over: “Door verder te kijken dan de theorie van lichtberekeningen alleen kun je beleving creëren. De verlichting van Modernista is anders dan de standaard – en daar zijn we trots op! Wij kiezen voor lichtontwerpen en armaturen die gezien mogen worden en die bijdragen aan de beleving van een straat en een straatbeeld. Soms is dat uitdagend: de theorie moet blijven kloppen. Maar de vraag van onze klant moet ook beantwoord worden. Wij denken mee en zijn goed in specials.”

Het leuke van haar werk als lichtontwerper is volgens Denise vooral dat iedereen de resultaten kan bewonderen. “Negen van de tien keer ga ik zelf ook kijken, want van de uitvoering in de praktijk leer ik het allermeest. Je ziet dat iets precies uitpakt zoals je het had bedoeld of ontdekt juist aandachtspuntjes, waarop je de volgende keer nog beter kunt letten. Als ik ergens niet persoonlijk naar toe kan, bestudeer ik in ieder geval nauwgezet de foto’s van onze projectfotograaf. Van elk project leer ik wel iets.”

door hester

Meer weten over functionele én sfeervolle lichtontwerpen?

+3185 876 95 71
info@modernista.nl

  • Hidden
  • * Verplicht veld
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.