Verblijfsomgevingen

Cruyff Court in Haarlem-Oost

Als het om verlichting van openbare ruimtes gaat, werkt de gemeente Haarlem graag samen met Modernista. Onlangs heeft Modernista de gemeente geadviseerd bij de verlichting van het Cruyff Court in Haarlem-Oost. Door de toepassing van de juiste armaturen en slimme techniek kunnen jongeren langer op de sportveldjes terecht, terwijl het gevaar dat deze een hangplek worden tot een minimum is gereduceerd.

Wereldwijd ondersteunt en ontwikkelt de Johan Cruyff Foundation impactvolle sport en-spelprojecten. Hierbij focust de stichting zich met name op kinderen en jongeren voor wie sport niet vanzelfsprekend is. Een van de projecten van de Johan Cruyff Foundation is het inrichten van sportieve buitenruimte in aandachtsgebieden. Zo heeft ook Haarlem-Oost een eigen Cruyff Court gekregen. Langs de Leonard Springerlaan bij het Reinaldapark liggen sinds afgelopen zomer twee omheinde, multifunctionele sportveldjes, die voor algemeen gebruik zijn en waar jeugd zelfstandig kan sporten.

Hangplek

Omdat de Haarlemse jongeren enthousiast zijn over de sportvelden, maken ze hier gretig gebruik van. In de winter is het echter vroeg donker en kunnen de veldjes maar tot het einde van de middag goed worden gebruikt. Daarom heeft de gemeente Haarlem zich ingespannen om geschikte verlichting bij de Cruyff Court te plaatsen.

“De uitdaging hierbij was dat Haarlem geen eigen lichtnet heeft en afhankelijk is van netbeheerder Liander”, vertelt Wouter Keesom, technisch adviseur Openbare Verlichting bij de gemeente Haarlem. “Dat betekent dat de verlichting van de sportvelden moest worden aangesloten op het algemene lichtnet en dus tegelijkertijd met de lantaarnpalen in de stad aan en uit zou gaan. Wij vonden dat niet wenselijk. Wanneer er de hele nacht licht blijft branden rondom het Cruyff Court, zou dit mogelijk een hangplek kunnen worden en voor overlast kunnen zorgen.”

Slimme techniek in duurzame armaturen

Modernista heeft met de gemeente Haarlem meegedacht om toch verlichting te kunnen plaatsen bij de sportvelden in Haarlem-Oost. Modernista heeft hiervoor het armatuur Essenze voorgesteld: een multifunctionele led-armatuur van fabrikant Setga, die geschikt is voor masten van vijf tot acht meter. Het armatuur heeft een zeer hoge mate van duurzaamheid en circulariteit en is uitermate geschikt bij vervangingstrajecten van conventionele verlichting. Het zorgt namelijk voor een mooie, gelijkmatige en verticale verlichting, met als resultaat een prettig verlichte leefomgeving.

“Het mooie is dat deze armaturen wél de sportvelden, maar niet de hele buurt verlichten”, beaamt Keesom. “Bovendien heeft Modernista zeer goed met ons meegedacht. Zij hebben voor ons verlichting uitgekozen die om 22.00 uur kan worden uitgeschakeld – ondanks het feit dat we van het lichtnet afhankelijk zijn. Er is een slimme techniek in de lantaarnpalen gebruikt, zodat deze iedere avond om exact tien uur uitspringen. Een perfecte oplossing voor deze sportieve plek, die hierdoor nog beter kan worden gebruikt.”

De slimme aansturing is geleverd door LRS solutions met de toegepaste techniek van Lumen radio.

Locatie

Cruyff Court Haarlem, HaarlemHaarlem-Oost, Nederland

Bekijk locatie op de kaart

Toegepaste producten bij dit project

Essenze

De Essenze is een multifunctioneel led-armatuur met een zeer hoge mate van duurzaamheid en circulariteit en is uitermate geschikt bij vervangingstrajecten van conventionele verlichting.

Bekijk product

Specificaties

 • Fabrikant SETGA
 • Materiaal Geëxtrudeerd aluminium
 • Toepassing Woonstraten, toegangswegen, fietspaden, pleinen, kruisingen en rotondes

Co-creatie mogelijkheden

 • Aanpasbaar lengte/breedte
 • Afwerking in kleur
 • Coating voor zeeklimaat
 • Hoger dan CRI 80
 • Hoger en lager dan 3000K
 • Hoger en lager licht output
 • Hogere IK waarde
 • Integratie van een OLC
 • Integratie van een sensor
 • Licht naar achter afschermen
 • Verschillende optieken

Andere projecten in Verblijfsomgevingen

Setga CHP Nieuw-Bergen

Winkelgebied Mosaïque, Nieuw Bergen

CHP

Voor het nieuwe centrumplan Mosaïque van de gemeente Bergen heeft Modernista het armatuur CHP en de bijbehorende masten geleverd.

Winthontlaan 1, Utrecht

Nieuw armatuur ‘Brigo’ verlicht gemeente Amsterdam

Vragen of advies nodig?

+3185 876 95 71
info@modernista.nl

 • Hidden
 • * Verplicht veld
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.