Verblijfsomgevingen

Herestraat, Groningen

De binnenstad van Groningen bruist 24/7. Dat brengt volop reuring en ook een aantal aandachtspunten met zich mee. De juiste openbare verlichting bijvoorbeeld, die straten functioneel en tegelijkertijd sfeervol verlicht, zonder bewoners of beveiligingscamera’s te hinderen. De afdeling Beheer Openbare Ruimte van de Gemeente Groningen koos na zorgvuldige afwegingen voor het armatuur Lowlander van Modernista.

“Wij willen de straten in de binnenstad functioneel verlichten voor winkelend en uitgaand publiek. Maar wij willen deze binnenstad ook zijn unieke uitstraling geven, door oude panden fraai aan te lichten”, aldus Zlatko Misic, technisch specialist OVL bij de Gemeente Groningen.

Zlatko Misic

“Wij zochten dus een armatuur dat zowel functioneel is als ook sfeerverlichting biedt, zonder dat er lichthinder wordt veroorzaakt. Boven winkels en horeca wonen immers vaak mensen. De oplossing hebben wij gevonden in het armatuur Lowlander, dat speciaal voor de Nederlandse markt is ontwikkeld door de Spaanse fabrikant Setga. Door middel van twee Zhaga-connectoren kunnen wij de ledverlichting op afstand bedienen en bijvoorbeeld de bovenste verlichting iets dimmen, wanneer bewoners hier last van hebben of wanneer de politie ons laat weten dat beelden van beveilingscamera’s in de stad worden gehinderd door het licht. De verschillende lichtbronnen worden door een eigen driver aangestuurd.”

Lagere kosten, minder onderhoud

In de binnenstad van Groningen hingen voorheen lampen van 100 Watt en hoger, tot wel 250 Watt. Deze lampen moesten om de twee tot tweeënhalf jaar worden vervangen met behulp van een hoogwerker. “Allemaal kosten en werkzaamheden waar we als beheerders nu geen rekening meer mee hoeven te houden”, aldus Zlatko. “De materialen van de behuizing van het armatuur Lowlander hebben een levensduur van minimaal 35 jaar. Bovendien is de Lowlander modulair opgebouwd en de drivers en led-units zijn uitwisselbaar. Dit levert ons veel minder onderhoud en dus ook minder kosten op.” In de A-straat en de Peperstraat is de Lowlander eerder al toegepast. Nu hangt het armatuur ook in de Herestraat.

“We verspillen niets en denken goed na over uitgaven. Ook selecteren wij onze leveranciers met zorg.”

“Wij pakken de verledding van onze binnenstad grondig aan”, aldus Zlatko. “Alle spandraden hebben we vernieuwd en we hebben nieuwe aansluitingen verzorgd. Tegelijkertijd hebben we armaturen die nog niet aan het einde van hun levensduur zijn laten reviseren door middel van retrofit-oplossingen. Wij gooien niets weg als het nog even mee kan. Binnen de Gemeente Groningen hanteren wij het principe dat wij met het geld van onze burgers omgaan alsof het ons eigen geld is: we verspillen niets en denken goed na over uitgaven. Ook selecteren wij onze leveranciers met zorg. We willen fijne contacten met hen onderhouden en goede garantievoorwaarden krijgen. Het mooie van Modernista en hun leverancier Setga is dat ze geen armaturen uitfaseren, zodat we altijd kunnen voortborduren op de gemaakte keuzes. Bovendien besteden ze veel aandacht aan circulariteit.”

Ledverlichting moet je tijd gunnen

Bij de keuze voor nieuwe armaturen in Groningen is men niet over één nacht ijs gegaan. Er zijn drie verschillende variaties van de Lowlander geplaatst met een uiteenlopend aantal ledplaten. “Uiteindelijk hebben we gekozen voor één ledplaat met een soort melkglas eronder. Dit gaat weliswaar ten koste van de lichtopbrengst, maar zorgt voor minder lichthinder op straat.” Zlatko vindt dat je ledverlichting sowieso even de tijd moet gunnen.

“Met ledverlichting kun je veel gerichter verlichten, maar mensen missen soms het strooilicht van meer traditionele lichtbronnen. Dan zeg ik altijd: geef het tijd! Bewoners van de stad moeten wennen aan de nieuwe situatie. Maar over de geplaatste Lowlander-armaturen hebben we niet één klacht ontvangen. Wij zijn dus zeer content met deze keuze.”

“Dan zeg ik altijd: geef het tijd! Bewoners van de stad moeten wennen aan de nieuwe situatie.”

Installatie door Swarco

Swarco draagt bij aan comfort, veiligheid en doorstroming van het verkeer.

Website van partner

Lichtontwerp door Studio DL

Het Duitse Studio DL opereert onder andere ook in Nederland. Zij houden zich voornamelijk bezig met projecten omtrent stadsverlichting in straten, op pleinen en rondom gebouwen.

Website van partner

Locatie

Herestraat, Groningen, Nederland

Bekijk locatie op de kaart

Toegepaste producten bij dit project

Lowlander overspannings armatuur

De overspanningsvariant van de Lowlander verlicht de openbare ruimte zonder extra obstakels op straat nodig te hebben.

Bekijk product

Specificaties

 • Fabrikant SETGA
 • Materiaal Gietaluminium en PMMA
 • Toepassing Woon- en winkelgebieden, parken en pleinen

Co-creatie mogelijkheden

 • Afwerking in kleur
 • Coating voor zeeklimaat
 • Hoger dan CRI 80
 • Hoger en lager dan 3000K
 • Hoger en lager licht output
 • Integratie van een OLC
 • Integratie van een sensor
 • Licht naar achter afschermen
 • Opalen afscherming
 • RGBW mogelijkheid
 • Verschillende optieken

Andere projecten in Verblijfsomgevingen

Stiens, gemeente Leeuwarden

De gemeente Leeuwarden wil een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzame leefomgeving en bij alles wat de gemeente inkoopt wordt gelet op duurzaamheid. De...

Armatuur Way in Frederikstraat Tilburg

Frederikstraat, Tilburg

Reinaldapark, Haarlem

Op de hoogte blijven van trends en ontwikkelingen? Meld je aan voor de Highlight

+3185 876 95 71
info@modernista.nl

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.