Verblijfsomgevingen

NYMA-terrein, Nijmegen

In Nijmegen wordt, op steenworp afstand van het bekende Honigcomplex, een desolaat industrieterrein volledig getransformeerd. Het voormalige fabrieksterrein NYMA verandert momenteel in een culturele en culinaire hotspot. Daarbij hoort verlichting die het terrein veilig en gebruiksvriendelijk maakt, zonder afbreuk te doen aan het avontuurlijke karakter dat de ontwikkelaars beogen.

Er groeiden berkenbomen op het dak van sommige gebouwen op het NYMA-terrein. “Een heel tof gezicht”, vond Lisa Baltussen dat. Ze werkt als stedenbouwkundige en landschapsarchitect bij het Bureau Ruimtelijke Planvorming van de gemeente Nijmegen. “Juist dat rauwe van een oud, industrieel fabrieksterrein wilden we graag behouden. Tegelijkertijd moest het terrein een representatief uiterlijk krijgen, zodat mensen er graag naar toe komen en willen verblijven. Bovendien moesten de gebouwen toekomstbestendig worden gemaakt.”

Anne Bell, architect en projectleider bij ontwerpbureau ZUS (Zones Urbaines Sensibles) uit Rotterdam, is met veel plezier aangehaakt om van het voormalige fabrieksterrein aan de Waal weer een levendig stadsdeel te maken.

Veilig ronddwalen

Het uitgangspunt bij de nieuwe inrichting van het NYMA-terrein is steeds geweest dat het een avontuurlijke plek moet zijn, met verrassende hoekjes en onverwachte plekken waar van alles te beleven valt. “Je moet er als bezoeker kunnen dwalen, zonder dat je echt verdwaalt”, aldus Anne.

Verlichting speelt een belangrijke rol bij de inrichting van een terrein dat uitnodigt om rond te dwalen, maar ook veilig en gebruiksvriendelijk moet zijn voor vele bezoekers op ieder moment van de dag. “We hebben goed bekeken waar de donkere hoeken zich bevinden en waar de looppleinen zijn”, aldus Lisa. “Ook dieren als vleermuizen, marters en steenvalken zijn van oudsher bewoners van dit terrein: hen willen we luwteplekken blijven bieden.”

Lined armatuur

Uiteindelijk is gekozen voor verlichting op de kruizen van het bestaande stramien. “In overleg met de afdeling Beheer van de gemeente Nijmegen is gekozen voor het armatuur Lined van de Spaanse fabrikant Setga, geleverd door Modernista. Dit is een heel luchtig armatuur door zijn geometrische vorm en de geringe dikte van de behuizing. Het zorgt voor veel licht, zonder dat de armaturen opvallen in het straatbeeld.

Het mooie van dit armatuur, waarvan er nu in totaal 79 zijn geplaatst, is dat het een platte rechthoek is die ergens aan gemonteerd kan worden. Op het NYMA-terrein betekent dit dat de armaturen zijn opgehangen onderaan de banieren van masten, die wellicht voor meerdere creatieve doeleinden kunnen worden gebruikt. We willen eigenlijk dat alles wat we toevoegen aan het terrein een canvas vormt voor de creatieve gebruikers van deze plek. De drivers voor de armaturen zijn achter het mastluikje in de masten geplaatst.”

NYMA-terrein tot leven

Van Gelder Verkeerstechniek heeft zorg gedragen voor de vakkundige installatie van de armaturen. Het NYMA-terrein in Nijmegen komt nu langzaam maar zeker weer tot leven. “Het merk NYMA staat inmiddels als een huis. Alles wat we nu nog gaan ontwerpen of verlichten, moet dat merk onderstrepen en versterken. Met NYMA heeft Nijmegen er zonder meer een unieke hotspot bij!”, vertelt Anne.

Installatie door Van Gelder Verkeerstechniek

Van Gelder Verkeerstechniek houdt zich als onderdeel van de Van Gelder Groep onder andere bezig met verkeersregel- en openbare verlichtingstechniek.

Website van partner

Ontwerper door Bureau ZUS

ZUS [Zones Urbaines Sensibles] develops solicited and unsolicited design and research in architecture, urbanism, and landscape design.

Website van partner

Locatie

NYMA, Winselingseweg, Nijmegen, Nederland

Bekijk locatie op de kaart

Toegepaste producten bij dit project

Lined

De geometrische vorm van de Lined en de extreem geringe dikte van de behuizing van slechts 31mm maken dat dit armatuur uit duizenden te herkennen is.

Bekijk product

Specificaties

 • Fabrikant SETGA
 • Materiaal GeĂ«xtrudeerd aluminium AL6063-T5
 • Toepassing Toegangswegen, pleinen en onderdoorgangen

Co-creatie mogelijkheden

 • Aanpasbaar lengte/breedte
 • Afwerking in kleur
 • Coating voor zeeklimaat
 • Hoger dan CRI 80
 • Hoger en lager dan 3000K
 • Hoger en lager licht output
 • Hogere IK waarde
 • Integratie van een OLC
 • Integratie van een sensor
 • Verschillende optieken

Andere projecten in Verblijfsomgevingen

Reinaldapark, Haarlem

In opdracht van de gemeente Haarlem heeft Modernista dit jaar de openbare verlichting in het Haarlemse Reinaldapark vervangen. De nieuwe armatuur Way zorgt voor...

Molenwetering Alphen aan den Rijn Essenze

Bedrijventerrein Molenwetering, Alphen aan den Rijn

Setga FLR duurzame lichtmast

Floriade

Ondersteuning nodig bij uw volgende project? Neem contact met ons op!

+3185 876 95 71
info@modernista.nl

 • Hidden
 • * Verplicht veld
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.