Top 5 projecten met de grootste energiebesparing

Alle producten in ons portfolio zijn voorzien van led-techniek en worden vervaardigd met materialen die zich goed lenen voor hergebruik. De projecten van Modernista zijn daarom altijd een energie-bewuste keuze. We presenteren graag de 5 projecten met de grootste impact op het gebied van energiebesparing.

Project 1
Led-vervanging Gemeente Amsterdam


Je kunt wel zeggen dat dit een project is om trots op te zijn, én dat het een enorme impact heeft gehad met betrekking tot het energieverbruik.

Na een uitgebreide analyse in 2018 heeft de gemeente Amsterdam bepaald hoe zij maximaal bij kon dragen aan een reductie van het energieverbruik. Door de bestaande armaturen in de openbare ruimte te voorzien van een retrofit led-unit. Samen met Modernista heeft Setga de winnende inschrijving gedaan en in 2020 en 2021 zijn ruim 42.000 armaturen in de stad voorzien van een uiterst efficiënte retrofit led-unit. Speer Infra BV en Swarco hebben de led-units geplaatst.

Het energie verbruik van deze 42.000 armaturen is minimaal gehalveerd.

Bekijk het project


Project 2
Uithoorn vervangt conventionele verlichting


De gemeente Uithoorn is in 2014 gestart en heeft inmiddels een groot deel van de conventionele verlichting vervangen door led-verlichting. De gemeente Uithoorn past het armatuur Essenze, van onze Spaanse leverancier Setga, op grootschalige wijze toe.

Hierbij is gekozen voor de Essenze 24 en de Essenze 36 in de lichtkleur 4200K. De Essenze verbruikt in relatie tot de voorgaande verlichting veel minder energie waardoor de gemeente kan uitzien naar een stevige besparing op energienota. De Essenze geeft een zeer gelijkmatig licht hetgeen de beleving van de openbare ruimte aangenamer maakt.

Bekijk het project


Project 3
ProRail voorziet stations van led-verlichting


Modernista heeft led-armaturen mogen leveren voor diverse stations in Nederland.

Het gebruik van slimme, dimbare ledverlichting bespaart 50 tot 70% procent energie op verlichting van de stations. Waar tl-verlichting om de twee jaar wordt vervangen, gaat led tien jaar mee. Naast energiekosten wordt er dus ook flink bespaard op onderhoudskosten. Op de open perrons wordt de verlichting gedimd als er geen mensen zijn. Daarmee wordt er op lichtmasten nog eens de helft bespaard.

ProRail heeft alle kennis naar aanleiding van deze led-vervanging gebundeld in een boek. Zo blijven de inzichten die het Programma Verlichting heeft verkregen leven in de sector.

Download het boek


Project 4
Klassieke armaturen van gemeente Haarlem


In de gemeente Haarlem zijn onlangs ruim 600 conventionele armaturen, zoals de klassieke Spaarne- en Patrimonium armaturen (kenmerkend voor de gemeente Haarlem) door Modernista geüpgraded naar een led-variant met een passend retrofit led-unit.

“De huidige masten en armaturen waren nog niet aan het einde van hun levensduur, maar omdat de gemeente wel de overstap wilde maken naar duurzame verlichting, waren de retrofit units een juiste keuze voor dit project”, zegt projectleider Bas Pohlmann van Van Gelder Verkeerstechniek, het bedrijf dat de ombouw verzorgd heeft.

Bekijk het project


Project 5
Centrum van Grave


Het historische centrum van Grave heeft een intieme sfeer: monumentale geveltjes, smalle straatjes en kleine pleintjes. De gemeente doet er samen met ondernemers en bewoners alles aan om deze sfeer vast te houden.

Sfeerbepalend voor Grave zijn ook de lantaarns. In het verleden is er gekozen voor een koperen Oudhollands model, zowel op de lichtmasten als bij de gevelarmaturen. Het was echter wel tijd voor een duurzamer alternatief voor de huidige verlichting. Aan Swarco heeft de gemeente Land van Cuijk gevraagd om te onderzoeken welke mogelijkheden hiervoor voorhanden waren.

Modernista heeft een speciaal aangepaste led-unit gepresenteerd aan de gemeente die door Swarco gemonteerd is in de bestaande armaturen. Met deze duurzame oplossing zijn de klassieke straatlantaarns weer klaar voor de toekomst.

Bekijk het project
door hester

Op de hoogte blijven van trends en ontwikkelingen? Meld je aan voor de Highlight

+3185 876 95 71
info@modernista.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.