Woongebieden

Hortus, Almere

Modernista heeft in samenwerking met leverancier Setga mogen bijdragen aan de verlichting voor het terrein van de Floriade Expo 2022. Speciaal voor de Floriade werden bijzondere lichtmasten ontwikkeld, met een opvallende vierkante vormgeving. Het terrein van de Floriade Expo 2022 wordt vanaf nu getransformeerd naar een nieuwe groene stadswijk Hortus.

Hortus moet een stadswijk worden waarin circulariteit en innovatie centraal staan. De stadswijk valt in de reeds gebouwde basisstructuur waarin het openbare groen al sinds het begin van de Floriade Expo 2022 heeft kunnen groeien. Daarnaast is het een klimaatadaptief ontwerp en zal er in de openbare ruimte zoveel mogelijk gebruik gemaakt worden van hergebruikte en lokale materialen.

Nieuwe wensen

De inrichting van de buitenruimte zoals deze is geleverd voor het Floriade terrein blijft staan, maar tegelijkertijd komen er nu natuurlijk nieuwe wensen bij. Een voorbeeld zijn de parkeerplaatsen bij de nog te realiseren woningen. Door bureau ZUS is aan Modernista gevraagd om hier een voorstel voor uit te werken dat recht doet aan de al toegepaste lichtmasten.

Modernista heeft gekozen voor een vierkante mast met daarop het armatuur Square van Setga. Deze sluiten qua vormgeving goed aan op de huidige FLR lichtmasten van het voormalige Floriade-terrein met een opvallende vierkante vormgeving. De zachte symmetrische lijnen, en de extreem geringe dikte van de armatuurbehuizing van slechts 31mm, zorgen ervoor dat de Square opgaat in de ruimte.

Circulair armatuur

Daarnaast is de Square een zeer duurzaam en recyclebaar armatuur. De Square wordt gemaakt van geanodiseerd aluminium en van 100% glas dat wordt geproduceerd in een Europese glasfabriek die volledig aangedreven is door zonnetechnologie. Zo wordt de ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleind.

De ontwikkeling van een optisch systeem met HTS®-technologie heeft geleid tot een toename van 8% in het uiteindelijke armatuurrendement, doordat reflectieverliezen met 55% zijn verminderd, in vergelijking met marktstandaarden die een secundair lenssysteem toepassen dat is afgedekt met een sluiting van gehard glas.

Voor alle producten Setga, evenals voor onze Deense fabrikant Focus Lighting, geldt dat wij deze bij het einde van de levensduur graag retour nemen teneinde het materiaal opnieuw te gebruiken.

Europese fabrikanten

Modernista werkt uitsluitend samen Europese fabrikanten. “Dat is een heel bewuste keuze”, bevestigt Ronald Vredenborg, eigenaar van Modernista. “Wij willen zeker weten dat onze producten onder goede arbeidsomstandigheden worden geproduceerd. Bovendien willen wij de kwaliteit van eindproducten borgen en weten welke grondstoffen hiervoor zijn gebruikt. Als het gaat om een legering van metalen, willen we zeker weten dat hiervoor geen schadelijke grondstoffen zijn ingezet. Ook vinden wij het onnodig en zelfs heel onwenselijk dat producten over de halve wereldbol worden versleept. Door te kiezen voor Europese samenwerkingen kiezen wij voor kwaliteit en zorgen wij ervoor dat de werkgelegenheid en de innovatiekracht van deze bedrijven binnen Europa behouden blijft. Bijkomend voordeel is dat we deze leveranciers relatief gemakkelijk en dus regelmatig bezoeken. Daarbij kijken we altijd even binnen bij de productie, zodat we kunnen zien hoe de mensen daar aan de slag zijn en hoe het werk geregeld is.”

Ontwerper door Bureau ZUS

ZUS [Zones Urbaines Sensibles] develops solicited and unsolicited design and research in architecture, urbanism, and landscape design.

Website van partner

Ontwikkeling door Amvest

Mensen een fijn thuis geven: dat is al ruim 20 jaar onze missie. Als investment manager én ontwikkelaar van woningen en woongebieden in Nederland wil Amvest bijdragen aan goed functionerende wijken.

Website van partner

Projectmanagement door Dura Vermeer

Dura Vermeer is een onafhankelijk familiebedrijf met activiteiten op het gebied van woningbouw, utiliteitsbouw en infrastructuur.

Website van partner

Locatie

Weerwater, Almere, Nederland

Bekijk locatie op de kaart

Toegepaste producten bij dit project

Square

Het SETGA Square armatuur is een vierkant armatuur met zachte symmetrische lijnen. In combinatie met de extreem geringe dikte van de armatuurbehuizing, van slechts 31mm, zorgt dit ervoor dat de Square opgaat in de ruimte. Daarnaast is de Square een zeer duurzaam en recyclebaar armatuur. De Square wordt gemaakt van geanodiseerd aluminium, wat een hoge […]

Bekijk product

Specificaties

 • Fabrikant SETGA
 • Materiaal Geëxtrudeerd aluminium en 100% glas
 • Toepassing Toegangswegen, woonwijken, centrumgebieden

Co-creatie mogelijkheden

 • Afwerking in kleur
 • Coating voor zeeklimaat
 • Hoger dan CRI 80
 • Hoger en lager dan 3000K
 • Hoger en lager licht output
 • Hogere IK waarde
 • Licht naar achter afschermen
 • Opalen afscherming
 • Verschillende optieken

Andere projecten in Woongebieden

Park Vossenberg, Kaatsheuvel

Voor de zorginstelling Vossenberg is een lichtontwerp gemaakt met veel aandacht voor lichtcomfort en het minimaliseren (uitsluiten) van verblinding. In het midden van het...

Entree Hoef en Haag met armatuur CHP

Entree, Hoef en Haag

Ferdinand Bolstraat e.o., Haaksbergen

Meer weten over duurzame verlichting?

+3185 876 95 71
info@modernista.nl

 • Hidden
 • * Verplicht veld
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.