Verblijfsomgevingen

Floriade

Het project van 2021 is voor ons toch wel de verlichting voor het Floriade terrein. Geïnspireerd op de schetsen van Bureau ZUS hebben we een eigen ontwerp voor de lichtzuil en armaturen gemaakt. In samenwerking met NEOVL is een lichtplan tot stand gekomen met lichtzuilen in hetzelfde ritme als het grid van de woonwijk die na de Floriade op dit terrein zal verrijzen.

De openbare ruimte van het Floriade-terrein deed vanaf 14 april 2022 een half jaar dienst als tuinbouwtentoonstelling en gaat vervolgens als de woonwijk Hortus verder. Een fikse uitdaging voor ontwikkelaarscombinatie Amvest – Dura Vermeer en architectenbureau ZUS, die het ontwerp op innovatieve en circulaire wijze hebben aangevlogen.

“De ambitie van gemeente Almere op vlak van circulariteit ligt een stuk hoger dan bij reguliere projecten”, zegt Joan Almekinders, architect van ZUS. “Dus bij voorkeur kozen we niet zomaar iets uit de catalogus, maar grijp je de kans aan om partijen uit te dagen met state of the art producten. Alle elementen die wij hebben toegepast, van de tegels en zitelementen tot de verlichting, zijn van biobased materiaal, gerecycled of circulair gewonnen. Daarbij zochten we telkens een partij die bereid was om in een vroeg stadium mee te werken.”

Intelligente eenvoud

Speciaal voor de Floriade zijn bijzondere lichtmasten ontwikkeld, met een opvallende vierkante vormgeving. De FLR mast, van Setga, kan in iedere hoogte geproduceerd worden en kan maximaal van 4 armaturen voorzien worden. De lichtpunten zijn dusdanig te positioneren dat ze het stedenbouwkundig ontwerp extra benadrukken. Op deze wijze kan met een minimalistisch object een maximaal lichteffect bewerkstelligd worden. De volledige mast is aan vier zijden voorzien van een DIN-rail en dit maakt het mogelijk om in het armatuur allerhande aanvullende techniek te plaatsen. Zo kunnen eventuele camera’s, 5G ontvangers en sensoren toegevoegd worden. Er zijn 347 lichtmasten met in totaal 525 geïntegreerde armaturen geleverd door Modernista en blijven na de tentoonstelling in gebruik in de nieuwe woonwijk.

De gemeente Almere en CityTec hebben elkaar gevonden in het realiseren van dynamische verlichting op het grootste DC-netwerk van Europa.

Gerecycled aluminium

Volgens Mieke Slingerland en Ronald Vredenborg van Modernista is dit een bijzonder project en geeft het veel positieve energie. Er kwam veel bij kijken en er is veel samengewerkt met verschillende partijen, waaronder natuurlijk architectenbureau ZUS, maar ook met gemeente Almere en CityTec. “Dit project is een goed voorbeeld, waarbij een projectontwikkelaar buiten de gebaande paden durft te denken en dingen durft aan te pakken, waardoor er iets volledig nieuws uitkomt. Je moet dan wel goed helder krijgen wat de opdrachtgever wil”, vertelt Vredenborg. Naast de woonwijk komt er ook een bosgebied, daar moet je bijvoorbeeld de straatverlichting op aanpassen, zodat de natuur geen last heeft van de verlichting.” De masten zijn gemaakt van 100% gerecycled aluminium en ‘gewoon’ in Europa geproduceerd.

In combinatie met Amvest, Setga, Dura Vermeer en CityTec heeft Modernista ervoor gezorgd dat de toeleveringen van materialen gestroomlijnd is verlopen. Een mooie bijdrage aan deze gigantische innovatieve proeftuin. Wat een tof project!!

Projectmanagement door Dura Vermeer

Dura Vermeer is een onafhankelijk familiebedrijf met activiteiten op het gebied van woningbouw, utiliteitsbouw en infrastructuur.

Website van partner

Installatie door CityTec

CityTec is dienstverlener voor ontwerp, aanleg, onderhoud en projecten in openbare verlichting en verkeersinstallaties.

Website van partner

adviseur door NEOVL

NEOVL is een nieuw, onafhankelijk advies- en ingenieursbureau op het gebied van openbaar verlichten.

Website van partner

Ontwikkeling door Amvest

Mensen een fijn thuis geven: dat is al ruim 20 jaar onze missie. Als investment manager én ontwikkelaar van woningen en woongebieden in Nederland wil Amvest bijdragen aan goed functionerende wijken.

Website van partner

Ontwerper door Bureau ZUS

ZUS [Zones Urbaines Sensibles] develops solicited and unsolicited design and research in architecture, urbanism, and landscape design.

Website van partner

Adviseur door Witteveen+Bos

Maatschappelijke opgaven duurzaam oplossen.

Website van partner

Locatie

Archerpad 6, 1324 ZZ Almere, Nederland

Bekijk locatie op de kaart

Toegepaste producten bij dit project

FLR

Intelligente eenvoud, met een opvallende vierkante vormgeving. De FLR lichtmast van Setga lijkt zeer eenvoudig, maar is bijzonder vernuftig. De lichtmast kan in iedere hoogte geproduceerd worden en kan maximaal van 4 armaturen voorzien worden. De lichtpunten zijn dusdanig te positioneren dat ze het stedenbouwkundig ontwerp extra benadrukken. Op deze wijze kan met een minimalistisch object een maximaal lichteffect […]

Bekijk product

Specificaties

 • Fabrikant SETGA
 • Materiaal Geëxtrudeerd aluminium
 • Toepassing Woon- en winkelgebieden, parken en pleinen

Co-creatie mogelijkheden

 • Aanpasbaar lengte/breedte
 • Coating voor zeeklimaat
 • Hoger dan CRI 80
 • Hoger en lager dan 3000K
 • Hoger en lager licht output
 • Integratie van een OLC
 • Integratie van een sensor
 • Licht naar achter afschermen
 • RGBW mogelijkheid
 • Tuneable White
 • Verschillende optieken

Andere projecten in Verblijfsomgevingen

Zerniketerrein, Universiteit Groningen

Het Zernike terrein in Groningen staat vol met onder andere gebouwen van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen. Studenten, onderzoekers, medewerkers en ondernemers...

Essenze armatuur bij Cruyff Court in Haarlem-Oost

Cruyff Court in Haarlem-Oost

Winthontlaan 1, Utrecht

Vragen of advies nodig?

+3185 876 95 71
info@modernista.nl