Verblijfsomgevingen

Reinaldapark, Haarlem

In opdracht van de gemeente Haarlem heeft Modernista dit jaar de openbare verlichting in het Haarlemse Reinaldapark vervangen. De nieuwe armatuur Way zorgt voor een prettige sfeer in het park. Geoptimaliseerde optieken zorgen daarnaast voor minimale impact op de omgeving.

Inwoners van Haarlem gaven in een onderzoek van hun gemeente aan dat een betere verlichting van het Reinaldapark in hun stad aangenaam zou zijn. De helft van de ondervraagden gaf aan weleens overlast te ervaren rond het park, wat door de juiste openbare verlichting flink verminderd kan worden. Aan Modernista de vraag om te zorgen voor een prettige en vriendelijker sfeer in het park.

Veiligheid

“Soms is geen licht het beste licht”, aldus Mieke Slingerland, mede-eigenaar van Modernista. “Maar wanneer de sfeer of de veiligheid van een bepaalde plek in het geding komt, kijken we natuurlijk welke openbare verlichting kan bijdragen aan het welzijn van bezoekers en bewoners. De juiste keuzes maken voor een buitenruimte kan grote impact hebben op de beleving van een gebied.”

Rob Kruizinga van studio Kruizinga heeft het lichtontwerp gemaakt. Voor het pad door het Reinaldapark in Haarlem is gekozen voor de moderne led-armatuur Way van de Deense fabrikant Focus Lighting. De ronde, tijdloze armatuur geeft de omgeving, in combinatie met de gebogen vorm van de mast die is geïnspireerd op de ‘krulmast’ in het centrum van Haarlem, een vriendelijke uitstraling. ’s Avonds zorgt de Way met zijn warme lichtkleur voor een prettige sfeer. De gesatineerde rand rondom de lichtbron zorgt bovendien voor een mooie geleiding, waardoor de omgeving goed is waar te nemen.

Duurzaam

“We hebben de masten niet vervangen, maar behouden en aangepast voor de nieuwe verlichting door middel van een driekwart gasdraad-aansluiting”, vertelt Mieke. “Hierdoor is de CO2-impact van dit project minimaal. Modernista maakt graag duurzame keuzes en kiest regelmatig voor hergebruik van materialen als dat mogelijk is. Want waarom zou je iets nieuws kopen als een tweede leven ook tot de mogelijkheden behoort? Onze leverancier Focus Lighting zet bovendien een extra stap op het gebied van duurzaamheid. Al hun armaturen zijn beschikbaar zonder coating, waardoor het aluminium eenvoudiger en efficiënter gerecycled kan worden. Bovendien hebben zij een uniek Take Back Concept ontwikkeld. Oude armaturen worden in hun Recycle & Service Center gerenoveerd en krijgen een tweede leven.”

Modernista heeft daarnaast altijd oog voor de flora en fauna in een gebied. “Donkerte heeft ook zijn kwaliteit en het is belangrijk dat dieren voldoende schuilplekken kunnen vinden. Het armatuur Way zorgt voor een rustig lichtbeeld met een heel hoge gelijkmatigheid. Het armatuur is speciaal ontworpen om lichtvervuiling en verblinding te voorkomen. Zo is het Reinaldapark prettig en sfeervol verlicht voor bezoekers, zonder dat de natuurlijke bewoners van het park daar last van hebben.”

Lichtontwerp door Studio Kruizinga

De basis van Studio Kruizinga bestaat uit het maken van lichtplannen. Deze kunnen van verschillende schaal zijn, van straat tot binnenstad, van historisch monument tot lichtkunstwerk.

Website van partner

Locatie

Burgemeester Reinaldapark, Reinaldapad, Haarlem, Nederland

Bekijk locatie op de kaart

Toegepaste producten bij dit project

Way mastvariant

De Way is een modern led-armatuur met een tijdloze vormgeving. Een oplichtende rand karakteriseert en kenmerkt het armatuur en zorgt bovendien voor optische geleiding.

Bekijk product

Specificaties

 • Fabrikant Focus Lighting
 • Materiaal Gietaluminium
 • Toepassing Woon- en winkelgebieden, parken en pleinen

Co-creatie mogelijkheden

 • Afwerking in kleur
 • Coating voor zeeklimaat
 • Hoger dan CRI 80
 • Hoger en lager dan 3000K
 • Hoger en lager licht output
 • Integratie van een OLC
 • Integratie van een sensor
 • Verschillende optieken

Andere projecten in Verblijfsomgevingen

Compaen Zaandam Sky Park

VMBO Compaen, Zaandam

De Sky Park met mast bij VMBO Compaen is zowel stijlvol als toegankelijk en zorgt zowel overdag als ’s avonds voor een aangename sfeer...

Villa Homerus

Armatuur Turn, Focus Lighting

Sfeervol stadspark in Almere

Ontdek de meest toepasbare armaturen in de catalogus

+3185 876 95 71
info@modernista.nl