Verblijfsomgevingen

Slimme verlichting in de gemeente Tilburg

Gesloten gordijnen, rommel naast de vuilcontainers en voorzieningen die dringend toe waren aan onderhoud. Het Pater van den Elsenplein in Tilburg heeft jarenlang geen beste reputatie gehad en bood bewoners een onaantrekkelijke leefomgeving. Door herontwikkeling met onder meer duurzame verlichting van Modernista krijgt de leefomgeving een flinke boost.

Bij de herontwikkeling worden bij wijze van proef namelijk allerlei nieuwe materialen en werkmethoden gebruikt, die de gemeente graag zou willen opnemen in standaard bouwprojecten. Denk aan het gebruik van duurzame stenen, waarbij zeventig procent minder CO2 wordt uitgestoten dan bij stenen waarvoor je cement nodig hebt. Ook op het gebied van verlichting worden duurzame keuzes gemaakt. Modernista heeft de gemeente de Space voor het Pater van den Elsenplein voorgesteld – en daarop een positieve reactie gekregen.

Space van Focus Lighting
Het armatuur Space, van de Deense leverancier Focus Lighting biedt uitstekende prestaties in alle opzichten. “Het ontwerp van de Space heeft een vriendelijk, elegant en menselijk karakter en sluit aan bij moderne en oudere architectuur”, vertelt Mieke Slingerland, eigenaar van Modernista. “Door de innovatieve combinatie van indirect en direct licht biedt de Space een comfortabele verlichting. Overdag is het armatuur transparant en ’s nachts creëert de Space een aangename leefruimte met levendige verlichting, zonder de donkere lucht te verstoren. We zijn er trots op dat de gemeente Tilburg in dit project voor de Space gekozen heeft! Dit betekent dat het product in de toekomst door deze gemeente vaker zal worden toegepast.”

Space blijft leverbaar
Omdat de gemeente Tilburg keuzes wil maken voor de langere termijn, is het belangrijk te weten dat Focus Lighting producten niet uit het assortiment haalt. Bovendien wordt toegejuicht dat de leverancier in de loop van dit jaar een ongecoate versie van de Space op de markt zal brengen. Dit maakt het toegepaste materiaal van de behuizing bij einde levensduur van het product nog eenvoudiger herbruikbaar. Een belangrijke stap om te komen tot een volledig circulair product. “De Space is aan te passen naar de wensen voor ieder project. Hij kan worden geleverd in specifieke kleuren, met asymmetrische lichtverdeling en met de integratie van smart city-toepassingen, zoals datalogging en een bewegingssensor.”

Het Pater van den Elsenplein heeft met de Space een sfeervolle en prettig verlichte uitstraling gekregen. Precies zoals buurtbewoners en wijkpartners, die twee jaar lang mochten meedenken over een nieuw ontwerp en de inrichting van het plein, voor ogen hadden. Het Pater van den Elsenplein is de huiskamer van de wijk geworden: een plek waar het fijn is om elkaar even te zien en te spreken en een plek waar de bewoners trots op zijn.

Installatie door Van den Heuvel Aannemersbedrijf

Website van partner

Locatie

Pater van Den Elsenplein, Tilburg, Nederland

Bekijk locatie op de kaart

Toegepaste producten bij dit project

Space

Space koppelt efficiënte lichttechniek aan comfortabel licht door gebruik te maken van zowel direkte als indirekte reflectietechnieken.

Bekijk product

Specificaties

  • Fabrikant Focus Lighting
  • Materiaal Gietaluminium en UV stabiel polycarbonaat
  • Toepassing Woon- en winkelgebieden. Parken en pleinen.

Co-creatie mogelijkheden

  • Afwerking in kleur
  • Coating voor zeeklimaat
  • Hoger dan CRI 80
  • Hoger en lager dan 3000K
  • Hoger en lager licht output
  • Integratie van een OLC
  • Integratie van een sensor

Andere projecten in Verblijfsomgevingen

‘Van Gelder en Modernista passen bij elkaar’

Sinds een jaar werkt Modernista samen met de Infrapartner voor Nederland Van Gelder: een landelijk opererend bedrijf voor een duurzaam, veilig en beter bereikbaar...

Paperclip sportcomplex in Utrecht met armatuur Space

Paperclip sportcomplex, Utrecht

Mr. J.H. de Pont plein

Meer informatie over de Space?

+3185 876 95 71
info@modernista.nl

  • Hidden
  • * Verplicht veld
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.