Verblijfsomgevingen

‘Van Gelder en Modernista passen bij elkaar’

Sinds een jaar werkt Modernista samen met de Infrapartner voor Nederland Van Gelder: een landelijk opererend bedrijf voor een duurzaam, veilig en beter bereikbaar Nederland. “Wij passen bij elkaar”, vindt Roland van Joolen van Van Gelder. “Modernista en Van Gelder Verkeerstechniek hebben hetzelfde DNA: dat van een familiebedrijf met aandacht voor duurzaam ondernemen. Wij staan volledig achter Modernista én achter hun producten.”

Van Gelder Verkeerstechniek is ruim een eeuw geleden begonnen als een bedrijf dat ondergrondse voedingskabels aanlegt. Maar het familiebedrijf met het hoofdkantoor in Nijkerk is inmiddels uitgegroeid tot veel meer dan dat. In de jaren zeventig werden de eerste stappen gezet richting grond-, weg- en waterbouw en de onderneming groeit in de jaren erna uit tot een full-service Infrapartner voor Nederland. Sinds een aantal jaren richt Van Gelder Verkeerstechniek zich ook op openbare verlichting. “We zijn begonnen als onderaannemer, maar in nog geen tien jaar tijd uitgegroeid tot een gewaardeerde partner voor aanleg, beheer en onderhoud van openbare verlichting en VRI’s in Nederland”, aldus Roland van Joolen, manager van de afdeling Engineering & Advies. “We werken onder andere voor gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat. Alles wat een stekker nodig heeft in de openbare ruimte, willen en kunnen wij plaatsen en onderhouden.”

Duurzaam en innovatief

Op de afdeling Engineering & Advies worden de ontwerpen voor openbare verlichting gemaakt. “Wij bundelen de laatste inzichten en technologieën tot slimme systemen voor het beste resultaat”, vertelt Roland van Joolen, manager afdeling Engineering & Advies. “Ik houd mij vooral bezig met duurzaamheid en innovatie. Want dat we ons werk zo duurzaam mogelijk doen, spreekt voor zich. ‘Verkeerstechniek en Verlichting’ is voor Van Gelder uitgegroeid tot een echt specialisme. We ontwikkelen niet alleen de losse technologieën, maar denken ook na over de integratie ervan. We bundelen onze technieken tot een krachtige totaaloplossing, waarin alle onderdelen niet alleen feilloos op elkaar aansluiten maar ook op de systemen van de beheerders.”

Space

Een mooi voorbeeld hiervan wordt gevonden in het armatuur Space, geleverd door Modernista. De Space is onlangs geplaatst op elf lichtmasten op het parkeerterrein van Van Gelder in Nijkerk. “Ik vond dat wij onszelf beter moesten laten zien”, vertelt Van Joolen. “Bovendien had ik een aantal sensoren over, die ik graag op ons parkeerterrein wilde gebruiken. Die sensoren pasten alleen niet op de bestaande armaturen. Met oog voor functionaliteit en esthetische vormgeving is gekozen voor de Space. Zelf ben ik vooral geïnteresseerd in lichtbeleving, in hoe het licht uitstraalt en hoe het wordt verdeeld. Vanuit het oogpunt van techniek en innovatie was ik blij met de keuze voor de Space, want het is een degelijk armatuur waar je veel mee kunt. Het armatuur is gemaakt van duurzame materialen en biedt een comfortabele led-verlichting. Bovendien werkt Modernista met Europese leveranciers, die een goede nalevertijd garanderen. Prettig wanneer je projecten voor jaren aangaat en wel zo duurzaam: dat past bij ons.”

Bekijk de video bij Van Gelder in Nijkerk:

Fraai én fors besparend

Van Joolen zet zijn sensoren deels op de mast van de Space en deels op het armatuur. “De Space is uitgerust met twee universele Zhaga-connectoren, aan de onder- en bovenzijde van het armatuur. Hierdoor kun je allerlei modules toevoegen en je verlichting bijvoorbeeld dynamisch maken en laten reageren op detectiesensoren.” In de praktijk betekent dit dat het licht op het parkeerterrein van Van Gelder tegenwoordig ‘met je meeloopt’. “Als je het terrein komt oprijden, word je gezien door de sensor. Daardoor gaat de eerste mast aan plus twee daarna. Achter je wordt het licht vervolgens weer gedimd. De masten staan allemaal gedimd aan, maar het licht wordt dus intenser op het moment dat er beweging wordt waargenomen.”

Roland vindt het wandelende led-licht over het parkeerterrein met zo’n 120 parkeerplekken een prachtig gezicht. “Het terrein vormt nu een ideale proeftuin en een goede plek om onze klanten te laten zien wat je met de juiste armaturen, sensoren en communicatietechnieken kunt bereiken. Maar dat niet alleen: we hebben in zes maanden tijd ruim zeventig procent op energie bespaard. Dat loont, zeker in deze dure tijden.”

Mogelijkheden

Van Joolen ziet prachtige mogelijkheden voor openbare verlichting met de Space-armaturen. “Een systeem als wij nu op ons parkeerterrein hebben aangelegd, kun je gebruiken als extra attentie voor de beveiliging. Misbruik van parkeerplekken of bijvoorbeeld ongewenste nachtelijke activiteiten kun je hiermee perfect in kaart brengen. We kunnen licht ook op geluid laten reageren. En in de toekomst zal het zelfs mogelijk zijn om sensoren op het armatuur te plaatsen die de luchtkwaliteit meten. Heel interessant voor gemeenten wanneer straks de omgevingswet in werking treedt. Van Gelder Verkeerstechniek is heel blij met de armaturen en samenwerking die Modernista ons biedt!”

Installatie door Van Gelder Verkeerstechniek

Van Gelder Verkeerstechniek houdt zich als onderdeel van de Van Gelder Groep onder andere bezig met verkeersregel- en openbare verlichtingstechniek.

Website van partner

Locatie

Van Gelder Verkeerstechniek, Sluiswachter, Nijkerk, Nederland

Bekijk locatie op de kaart

Toegepaste producten bij dit project

Space

Space koppelt efficiënte lichttechniek aan comfortabel licht door gebruik te maken van zowel direkte als indirekte reflectietechnieken.

Bekijk product

Specificaties

 • Fabrikant Focus Lighting
 • Materiaal Gietaluminium en UV stabiel polycarbonaat
 • Toepassing Woon- en winkelgebieden. Parken en pleinen.

Co-creatie mogelijkheden

 • Afwerking in kleur
 • Coating voor zeeklimaat
 • Hoger dan CRI 80
 • Hoger en lager dan 3000K
 • Hoger en lager licht output
 • Integratie van een OLC
 • Integratie van een sensor

Andere projecten in Verblijfsomgevingen

Winthontlaan 1, Utrecht

De buitenruimte van Winthontlaan 1 in Utrecht heeft een flinke upgrade gekregen. Modernista heeft passende en duurzame armaturen mogen leveren voor de buitenruimte van...

Compaen Zaandam Sky Park

VMBO Compaen, Zaandam

Lorenzhof Leiden HR Bolder

Zorgcentrum Lorenzhof, Leiden

Vragen of advies nodig?

+3185 876 95 71
info@modernista.nl

 • Vul je e-mailadres in en ontvang de digitale brochure direct in je mail.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.