Verblijfsomgevingen

Amsterdam UMC, locatie AMC

Nieuwe entree Amsterdam UMC toegankelijk en gastvrij
De entree van het Amsterdam UMC is ingrijpend vernieuwd. Temp.architecture & Studio Nuy van Noort ontwierpen in samenwerking met Studio BLAD voor het grootste ziekenhuis van Nederland een groen en inspirerend entreegebied waar patiënten, medewerkers, studenten en buurtbewoners zich veilig en op hun gemak voelen. Modernista heeft de verlichting om de visuele geleiding naar het ziekenhuis te optimaliseren mogen leveren.

Nog niet zo heel lang geleden was de locatie AMC van het Amsterdam UMC een gesloten bolwerk dat zich afkeerde van de stad. De directe omgeving van het ziekenhuis was voornamelijk ingericht voor het parkeren van auto’s. De bezoekers, vaak toch al nerveus vanwege de reden van hun komst, voelden zich geïntimideerd door het gesloten en institutionele gebouw. Het nieuwe ontwerp voor het entreegebied, gemaakt door architectenbureaus Temp.architecture en Studio Nuy van Noort, die voor hun plannen nauw samenwerkten met de landschapsarchitecten van Studio Blad, heeft voor een toegankelijke en gastvrije ontmoetingsplek gezorgd.

Vergroend
“Onderdeel van de opdracht was het herorganiseren van de logistiek en het parkeren rondom de entree, waar automobilisten, voetgangers, fietsers en ambulances elkaar zonder problemen moeten kunnen passeren”, vertelt architect Tom Bergevoet namens alle betrokkenen. “Een belangrijk uitgangspunt was natuurlijk ook dat we rondom een ziekenhuis te maken hebben met minder valide of revaliderende mensen. Voorheen was het AMC een gesloten bolwerk, dat los stond van de stad. Nu is de stad toegelaten op het terrein en het hele, compleet vergroende entreegebied wordt als verblijfsruimte gevierd door alle betrokkenen bij het ziekenhuis. Zeker rondom de lunchpauze is dat een feest om te zien. De groene buitenruimte met een grote variatie aan plekken nodigt uit tot bewegen en ontmoeten en het middenin het park gelegen entreepaviljoen stelt bezoekers door de organische vormgeving en warme, natuurlijke materialen op hun gemak.”

Verlichting
De opzet van het ontwerp is zo gemaakt dat iedere bezoeker, ongeacht de manier van vervoer, op een prettige en eenvoudige manier de hoofdentree bereikt. Ook voor mensen met een beperking moet de hoofdingang van het ziekenhuis goed te vinden en te bereiken zijn. Verlichting speelt een belangrijke rol bij de visuele geleiding van en naar het ziekenhuis.

Modernista, leverancier van duurzame verlichting voor de buitenruimte, heeft voor een deel van het imposante project rondom de entree van het AMC de verlichting mogen leveren. “Wij hebben in overleg met de ontwerpers gekozen voor de Sticks 3000 en de Sticks 900 van de Deense fabrikant Focus Lighting”, aldus Ronald Vredenborg, mede-eigenaar van Modernista.

“De Sticks worden gekenmerkt door hun eenvoud, waardoor ze opgaan in het architectonisch ontwerp van de bedenkers van dit gebied. De lijnen van de grijs gecoate aluminium behuizing zijn doorgetrokken in dubbele lichtsleuven van geopaliseerd polycarbonaat. Bij daglicht maakt Sticks deel uit van de omgeving; ’s nachts overheerst het licht. Mede door de toepassing van de Sticks is voor bezoekers van het AMC een heldere oriëntatie gecreëerd en wordt bijgedragen aan een plezierige omgeving om je op welke manier dan ook te verplaatsen of om gewoon even te verblijven.”

Minimale vormgeving
De betrokken architecten zijn tevreden over de geplaatste Sticks in het ontwerp. “Er is sprake van minimale vormgeving, waardoor het architectonische ontwerp nauwelijks wordt verstoord”, aldus Bergevoet. “De Sticks zijn als het ware lange cilinders, die door hun hoogte veel licht in het gebied brengen. Al met al zijn we heel trots op de geheel vernieuwde entree van het Amsterdamse ziekenhuis. Alles is zo goed geïntegreerd; zelfs het bestaande ziekenhuiscomplex met zijn rechte hoeken en enigszins rigide uitstraling. Door het nieuwe ontwerp is amper nog te zien waar het landschap ophoudt en het gebouw begint. Samen met alle betrokkenen in dit project hebben we ervoor gezorgd dat de complete omgeving van het Amsterdam UMC toegankelijk en gastvrij geworden is.”

Ontwerpers
– Ontwerp: Temp.architecture & Studio Nuy van Noort in samenwerking met Studio BLAD
– Kernteam: Tom Bergevoet, Maartje Nuy, Maarten van Tuijl, Joost van Noort, Fiona Kydd, Frank van Zuilekom
– Medewerkers: Justyna Breczko, Sebastian Nitu, Andoni Urreizti Álvarez, Deniz Atakan, Zsófia Török

Adviseurs

– Installaties en bouwfysica: Nelissen Ingenieursburo BV
– Constructies: Pieters Bouwtechniek Amsterdam
– Bouwkosten: Bremen Bouwadviseurs
– Bouwmanagement: BBC Bouwmanagement
– Civiele techniek: Gryllus Advies

Aannemer

– MedicomZes, HOMIJ Technische Installaties en Van Kessel Sport en Cultuurtechniek

Installatie door HOMIJ

HOMIJ opereert in de vakgebieden elektrotechniek, werktuigbouwkunde en regeltechniek.

Website van partner

Ontwerp door Temp architecture

Wij ontwerpen gebouwen, interieurs en stedelijke ruimten vanuit de overtuiging dat zij een leven lang mee moeten.

Website van partner

Ontwerp door Studio Nuy van Noort

Website van partner

Ontwerp door Studio BLAD

Website van partner

Locatie

Amsterdam UMC, locatie AMC, Meibergdreef, Amsterdam, Nederland

Bekijk locatie op de kaart

Toegepaste producten bij dit project

Sticks 3000

De Sticks van Focus Lighting worden gekenmerkt door hun eenvoud, waardoor ze opgaan in hun omgeving. De lijnen van de zwart of grijs gecoate aluminium behuizing zijn doorgetrokken in dubbele lichtsleuven van geopaliseerd polycarbonaat. Bij daglicht maakt Sticks deel uit van de omgeving; ’s nachts overheerst het licht. Door de toepassing van de Sticks ontstaat […]

Bekijk product

Sticks 900

De Sticks van Focus Lighting worden gekenmerkt door hun eenvoud, waardoor ze opgaan in hun omgeving. De lijnen van de zwart of grijs gecoate aluminium behuizing zijn doorgetrokken in dubbele lichtsleuven van geopaliseerd polycarbonaat. Bij daglicht maakt Sticks deel uit van de omgeving; ’s nachts overheerst het licht. Door de toepassing van de Sticks ontstaat […]

Bekijk product

Specificaties

  • Fabrikant Focus Lighting
  • Materiaal Aluminium
  • Toepassing Woon- en winkelgebieden. Parken en pleinen.

Co-creatie mogelijkheden

  • Afwerking in kleur
  • Coating voor zeeklimaat
  • Opalen afscherming

Specificaties

  • Fabrikant Focus Lighting
  • Materiaal Aluminium
  • Toepassing Woon- en winkelgebieden. Parken en pleinen.

Co-creatie mogelijkheden

  • Afwerking in kleur
  • Coating voor zeeklimaat
  • Hoger dan CRI 80
  • Hoger en lager dan 3000K
  • Hoger en lager licht output

Andere projecten in Verblijfsomgevingen

Stiens, gemeente Leeuwarden

De gemeente Leeuwarden wil een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzame leefomgeving en bij alles wat de gemeente inkoopt wordt gelet op duurzaamheid. De...

Lorenzhof Leiden HR Bolder

Zorgcentrum Lorenzhof, Leiden

Stationshal, Leeuwarden

Meer informatie over de Sticks armaturen?

+3185 876 95 71
info@modernista.nl