Woongebieden

Ferdinand Bolstraat e.o., Haaksbergen

De bestaande masten behouden en niet teveel geld uitgeven aan nieuwe armaturen, maar wel de bijzondere uitstraling waarborgen. Dat was de uitdaging waar beheerder Kees Wessels in de gemeente Haaksbergen voor stond. Samen met Modernista koos hij het unieke kofferarmatuur Nyx 450 van Focus Lighting.

Twee jaar geleden verruilde Kees Wessels de wereld van de entertainmentverlichting voor die van de openbare verlichting. “Een heel andere tak van sport”, bevestigt hij. “Rondom openbare verlichting heb je meer te maken met wet- en regelgeving en moet je bijvoorbeeld meer rekening houden met sociale veiligheid of verkeersveiligheid. Maar ik vind het een interessante overstap. Voor mij telt vooral de beleving van de burger. In tegenstelling tot sommige andere beheerders ben ik dan ook van mening dat licht altijd maatwerk is. Je moet per situatie bekijken wat je gaat doen en je bewust zijn van de consequenties van je keuzes.”

Lichtplan op maat

Kees is vastbesloten om de gemeente Haaksbergen binnen drie jaar volledig te verledden. “Daarbij gaan we nu vooral de woonwijken in. Ik stel daar de vraag of licht nog echt nodig is en let daarbij erg op comfort: hoe beleven bewoners van deze wijken onze openbare verlichting? Enerzijds zit ik niet te wachten op klachten, maar anderzijds vind ik het oprecht belangrijk dat burgers geen lichthinder ondervinden. Juist door led-verlichting toe te passen, kun je je openbare verlichting goed sturen en hoef je dus voortuinen of gevels niet te verlichten. Als beheerder maak ik graag zelf de lichtberekeningen en het lichtplan en zoek ik naar de juiste, betaalbare oplossing.”

Geen gouden randjes

Via zijn netwerk is Kees in contact gekomen met Modernista. “Iemand zei dat ik daar eens zou moeten kennismaken en al binnen een week zat ik met Mieke Slingerland aan tafel. We hebben samen onder andere hun catalogus doorgelopen. Toen ik weer op mijn eigen werkplek zat, realiseerde ik mij dat Modernista precies het juiste armatuur voor de Gemeente Haaksbergen in het assortiment heeft. We zijn geen gemeente die grote bedragen wil neertellen voor de mooiste armaturen. Wij hoeven geen gouden randjes. Het moet goed, degelijk en betaalbaar zijn. De Nyx van Focus Lighting voldoet precies aan al die verwachtingen. De kracht van dit armatuur zit ‘m in de eenvoud.”

“De kracht van dit armatuur zit ‘m in de eenvoud.”

Kees was voor de Gemeente Haaksbergen op zoek naar een armatuur dat aan bestaande masten in de gemeente kon worden bevestigd. “De masten zijn nog goed voor de levensduur van een nieuw armatuur. Daarom wilde ik deze masten graag hergebruiken en de aansluitingen niet verplaatsen. Beter voor het milieu en vooral gunstig vanuit kostenoverwegingen. Wel zijn de bestaande masten zeven meter hoog. We hebben daarom bewust gekozen voor het grote model, de Nyx 450: een paaltoparmatuur, die iets groter is dan de standaardmaat. Voor de lichtopbrengst was dat niet nodig geweest, maar voor het esthetische aspect is dit de juiste oplossing. Op grote hoogte komt dit armatuur goed tot zijn recht.”

Comfortabel lichtbeeld

Het armatuur Nyx 450 wordt geproduceerd door een van Modernista’s vaste leveranciers: het Deense bedrijf Focus Lighting. Door de gesatineerde afwerking en de verdiept gemonteerde led-unit zorgt het armatuur voor een comfortabel lichtbeeld. Het licht wordt heel gelijkmatig over de straat verdeeld. Daarnaast was het een wens van de gemeente Haaksbergen om eventueel meerdere armaturen op de conische masten te schuiven en een Zhaga-socket zowel onder als boven het armatuur te plaatsen. De Nyx is hiervoor heel geschikt.

“Een positieve impact op de sociale veiligheid in de straat.”

“We hebben deze armaturen onder andere in de Ferdinand Bolstraat in Haaksbergen geplaatst”, vertelt Kees. “Dit is een kleine winkelstraat in een woonwijk. Voorheen was het licht hier oranje, SON, maar dat stak enorm af bij de led-verlichting van de straten rondom. Doordat de Color Rendering Index (CRI) in deze nieuwe armaturen veel beter is, zijn kleuren beter herkenbaar. Dit heeft een positieve impact op de sociale veiligheid in de straat, maar ook op de opnames van beveiligingscamera’s. Doordat de Nyx is uitgerust met een Zhaga-connector en een interactief systeem, kan de verlichting waar nodig worden aangepast.”

Take back-concept

De gemeente Haaksbergen mag dan niet voor gouden randjes kiezen, Kees is toch heel blij met de uitstraling van de Nyx-armaturen in zijn omgeving. “De masten waren al in een bepaalde RAL-kleur gespoten en hadden een typerende armatuur. Ik wilde dus graag iets speciaals terug plaatsen, dat goed in het straatbeeld past. Met de Nyx hebben we niet de duurste, maar wel een heel mooie oplossing gevonden. Ook het take back-concept van deze armaturen sprak ons aan: uiteindelijk gaan deze armaturen aan het einde van hun levensduur terug naar Modernista en wordt het aluminium waarvan ze zijn gemaakt op verantwoorde wijze gerecycled. Dat past wat ons betreft bij deze tijd en geeft een goed gevoel.”

Installatie door Swarco

Swarco draagt bij aan comfort, veiligheid en doorstroming van het verkeer.

Website van partner

Locatie

Ferdinand Bolstraat, Haaksbergen, Nederland

Bekijk locatie op de kaart

Toegepaste producten bij dit project

NYX 450

De NYX 450 van Focus Lighting is een functioneel armatuur met een vriendelijke ronde vormgeving. De behuizing laat voldoende ruimte voor inbouw van OLC en Smart City toepassingen.

Bekijk product

Specificaties

 • Fabrikant Focus Lighting
 • Materiaal Gietaluminium
 • Toepassing Toegangswegen, provinciale wegen en binnenstedelijke hoofdwegen

Co-creatie mogelijkheden

 • Afwerking in kleur
 • Coating voor zeeklimaat
 • Hoger dan CRI 80
 • Hoger en lager dan 3000K
 • Hoger en lager licht output
 • Integratie van een OLC
 • Integratie van een sensor
 • Licht naar achter afschermen
 • Verschillende optieken

Andere projecten in Woongebieden

Damgaarde, Nieuw-Beijerland

Damgaarde is een nieuwe wijk aan de rand van het dorp Nieuw-Beijerland, en ligt in en om de oude boomgaard, de Dam. Met het...

Stiens, gemeente Leeuwarden

Voorproefje Floriade 2022

Samen in gesprek over de juiste lichtoplossing voor jouw project?

+3185 876 95 71
info@modernista.nl

 • Hidden
 • * Verplicht veld
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.